Inloggen
Terug naar overzicht

Een ‘living wall’ met klimplanten

Verticaal tuinieren lijkt een moderne term, maar met klimplanten doen we natuurlijk al decennialang precies hetzelfde. Vooral in kleinere stadstuinen en op het balkon is een muur vol groen zeer aan te raden. Een simpele, natuurlijke manier om toch veel wilde natuur binnen te halen.


Als natuurlijke omheining, makkelijke ‘living wall’ of gewoon een mooi stuk groen; klimplanten kun je voor veel verschillende doeleindes inzetten. Sommige groeien makkelijk zelf, andere hebben een beetje hulp nodig om de juiste kant uit te gaan. De hedera, of klimop, is een zelfhechtende klimmer die al jaren razend populair is. Altijd groen en makkelijk te verzorgen en het grootbladige soort dat tegen een hek opklimt is een mooi, groen alternatief voor een schutting. Wisteria, of blauwe regen, is voor wie graag en snel wat kleur aan de tuin toevoegt. Een klimroos heeft wel wat hulp nodig om omhoog te klimmen, maar als hij eenmaal staat geeft hij elk jaar prachtige rozen. Voor kleur in de herfst is de wilde wingerd, of Parthenocissus, een aanrader.


In het Engelse zeggen ze ‘what goes up must come down’ en dat is (dan wel met een geheel andere betekenis) ook goed toe te passen op de klimplant. Want wat omhoog kan klimmen, kan namelijk ook naar beneden groeien. Handig, zeker als je geen muren tot je beschikking hebt. Een klimplant in een hangende pot of mand is een leuk alternatief, een echte groene planten of bloemenwaterval.

 

Bekijk ons assortiment klimplanten.