Menu
Inloggen
Terug naar overzicht

De Cascade Cymbidiums van LZ Orchidee

LZ Orchidee, bekend van hun bijzondere Cascade Cymbidiums, wordt gerund door Leo en Trees Zwinkels. Gedreven en enthousiaste kwekers bij wie het tuindersbloed door de aderen stroomt.

Ze zitten nu 38 jaar in het vak. Na het combineren van een snij Cymbidium en Cascade Cymbidiums teelt op 18.500 m2 de afgelopen 12 jaar, hebben zij zich sinds vorig jaar op een nieuwe locatie gevestigd en volledig toegespitst op het kweken van hun Cascade Cymbidiums.

Leo: "We wilden iets speciaals telen, een niche product, en toen we de Cascade Cymbidium zagen, zijn we op onderzoek gegaan naar deze plant." Niet lang daarna waren ze verknocht aan deze bijzondere orchidee.

"We wilden iets speciaals telen"

Op 6200 m2 telen Leo en Trees deze elegante planten met de unieke "waterval" bloeivorm. In Nederland is de weelderige bloei van de Cascade Cymbidium echter geen vanzelfsprekendheid. Het is dus iedere keer weer een uitdaging voor Leo en Trees. Met hun jarenlange ervaring weten ze keer op keer de Cascade Cymbidiums in hun uitbundige bloei te brengen.

 

Na een groeiproces van 4,5 – 5 jaar zijn de planten klaar voor de verkoop. Op dit moment kweken Leo en Trees 12 soorten Cascade Cymbidiums. In de komende twee jaar komen er nog eens 15 nieuwe soorten bij. Het kruisen en ontwikkelen van Cascade Cymbidiums behoort ook tot de werkzaamheden. Leo: "Het is een lang proces, maar de moeite waard. Het duurt 4 tot 5 jaar voordat de bloemen zich laten zien en nog eens 4 tot 5 jaar om een nieuw, sterk soort te vermeerderen voor productie."

Vanaf half november tot half februari is de witte Ice Cascade Cymbidium verkrijgbaar en van december tot februari is ook het overige assortiment Cascade Cymbidiums verkrijgbaar in kleuren variërend van roze, paars, bordeaux, tot geel en groen.