Menu
Inloggen
Terug naar overzicht

De mooiste calluna komt uit Duitsland

Om de beste planten te vinden moet je vaak naar de bron, naar de plekken waar de planten het liefst groeien of waar ze voor het eerst gecultiveerd werden. Ook voor de mooiste calluna, dé favoriete heideplant dat rond de herfst weer vele tuinen zal sieren, moet je op pad.

Volgens Planthunter Sybren Slager komen de beste soorten uit Duitsland; het Rhein-Maas gebied, om precies te zijn. Van begin augustus tot eind oktober zit Sybren vier dagen in de week in deze regio om de beste en meest kleurrijke soorten voor onze klanten te spotten.

 

"De calluna is van origine een heideplant. Ongeveer 20 jaar geleden begonnen kwekers in Duitsland met de veredeling van deze plant. Kurt Kramer, de man achter de Garden Girls calluna, ontwikkelde een plant die op de knop kleur geeft: de knopbloeiers. De bloemknoppen gaan tijdens de bloei niet helemaal open, maar geven wel net zo veel kleur, waardoor de planten veel langer kunnen doorbloeien en mooi blijven. Het is een prachtig product dat wij graag aan onze klanten aanbieden, omdat ze er gewoon lang plezier van hebben. Sindsdien zijn andere kwekers in die regio ook aan het experimenteren gegaan. Zo heb je bijvoorbeeld de Beauty Ladies, die met hun Skyline calluna weer een mooi product op de markt hebben gezet. Het is een sterke, hoge calluna in prachtige kleuren met dikke scheuten, die het in een border of plantenbak heel goed doet. Beide calluna zijn mooie planten, welke het mooist is ligt aan je eigen voorkeur. Garden Girls calluna zijn wat wilder, en hebben meer knoppen. Maar Beauty Ladies zijn er weer in meer vormen en kleuren. Dat is echt een kwestie van smaak, dus die keuze laten we aan onze klanten over.

Waarom we bij Noviflora kiezen voor calluna uit Duitsland? Er is een enorme diversiteit beschikbaar in veel potmaten en kleuren, en de kwekers hebben een rustigere manier van kweken, wat gunstig is voor de calluna. Het klimaat is er ook geschikt; het is maar tweeëneenhalf uur rijden vanaf hier, maar de temperatuur schommelt minder en de wind is minder intens. Dat heeft allemaal invloed op zo'n plant. Daarnaast gebeurt er in deze regio veel op horticultureel gebied. Dus voor de beste calluna blijven we voorlopig in Duitsland."