Menu
Inloggen
Terug naar overzicht

Hollands trots: de Tulp

Ondanks dat Nederland bekend staat om zijn tulpen, komt deze bloem hier helemaal niet vandaan. Tulpen komen namelijk oorspronkelijk uit Turkije en zijn in de 16e eeuw voor het eerst naar Nederland gekomen door Carolus Clusius. Hij pootte ze in de botanische tuin van Leiden en deed onderzoek naar de vlammen en strepen op de bloembladen. Deze patronen bleken een gevolg te zijn van een virusinfectie. Hierdoor legde Clusius de basis voor de Nederlandse bollenteelt en tulpenveredeling.

In de Gouden Eeuw waren tulpen zo populair dat zelfs de tulpengekte uitbrak, waarbij de prijzen van tulpenbollen extreem hoog waren. Ze waren ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Het is dan ook niet gek dat ze uit tuinen gestolen werden. Uiteindelijk stortte deze tulpenmarkt in, maar de trend was gezet, want belangstelling voor de tulp is altijd gebleven.

Nederland is het grootste exportland van tulpen. In het assortiment van Noviflora mogen ze dan natuurlijk ook niet ontbreken. We hebben een uitgebreid assortiment van tulpen zowel als snijbloem als bol op pot. We hebben onder andere roze, oranje, paarse en witte tulpen, maar ook meerkleurige. Ook hebben we ze met enkele, dubbele en gefranjerde bloemblaadjes en zelfs lelie tulpen.