Menu
Inloggen
Terug naar overzicht

Het zonnetje in huis: helianthus

De zonnebloem is hét symbool van de zomer. Een bloem waar iedereen vrolijk van wordt, of de zon nou schijnt of niet. We gaan een dag op stap met Cok van Berkel (inkoopmanager bij Noviflora). Dagelijks monitort hij welke kwekers de helianthus in het perfecte stadium kunnen leveren.

Hoe monitor je het perfecte stadium?
We selecteren de beste kwekers waar we vervolgens iedere dag contact mee hebben om het groeistadium af te stemmen. Ook gaan we 2 x per week 'het veld' in om de planten zelf met eigen ogen te zien. Pas als de plant het perfecte stadium heeft, gaan de planten op transport.


Wat kan men verwachten van een Noviflora helianthus?
"Altijd mooie planten van goede kwaliteit, die op het juiste moment geleverd worden. Als de plant verhandeld wordt, zit de bloem nog dicht in een 'tuutje', een beetje de vorm van een tulp. Zo zorgen we ervoor dat de plant nog goed vers is en nog lang kan blijven bloeien als hij bij de klant aankomt. De juiste vochtigheid tijdens transport is ook heel belangrijk, zonnebloemen hebben veel water nodig. Onze kwekers zorgen voor goede potgrond zodat er genoeg water in de pot zit en de plant tijdens transport een paar dagen zonder water kan."

Zie je bepaalde ontwikkelingen in het kweken van helianthus?
“Zeker. Je ziet nu bijvoorbeeld een helianthus boeket, wat gewoon een normale helianthus is maar dan een met meerdere bloemen. Echt een ‘boeket’ aan zonnebloemen dus, terwijl het gewoon een pot plant is. Ook zie je ontwikkelingen met nieuwe kleuren. De helianthus flame is een gevlamde zonnebloem, de helianthus lime limoengroen. Dit is wel een vrij niche, echt voor de speciaalzaken. De meeste mensen houden toch het meest van een felgele zomerse zonnebloem.”