Geschiedenis

Geschiedenis

Vooruitstrevend familiebedrijf

Noviflora Holland BV is nog steeds een echt Westlands familiebedrijf. Door opvolging vanuit de familie is de continuïteit gewaarborgd.
Juist in deze tijd staat het familiebedrijf voor stabiliteit.
Familiebedrijven zijn toekomstgericht. Continuïteit van de onderneming en langetermijnstrategie, ook voor de volgende generatie, staan voorop.

De geschiedenis van Noviflora Holland BV gaat terug naar 1974, toen Hans en Letty van Reisen een plantenexportbedrijf oprichtte in Honselersdijk.
De export was met name gericht op Zweden. In 2006 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie op Trade Parc Westland II in Honselersdijk.
Dit gebouw voorziet in optimale efficiëntie in productieprocessen en arbeidsomstandigheden. Begin 2007 werd de leiding overgenomen door Xander van Reisen en Hendrico de Brabander.

Ook in de toekomst blijven wij onze ambities najagen. Wij geloven in onszelf en in onze klanten. Door ons te blijven ontwikkelen streven wij ernaar onze klanten nog meer en nog beter van dienst te zijn.

1965
De Noviflora-story begint in Zweden waar oprichter Hans van Reisen midden 60er jaren start met de verkoop van bloembollen. Snel daarna volgde uitbreiding naar de overige Scandinavische landen en landen in midden Europa, alwaar een uitgebreid agentennetwerk werd opgezet.

1974
Naast bloembollen zag Hans ook commerciële kansen voor planten.
Na een gesprek met de voorzitter, Piet Enthoven, van de toenmalige veiling CCWS te Naaldwijk werd er verkoopruimte aangewezen in de bloemenveiling.
Noviflora was de eerste gespecialiseerde exporteur van kamer- en tuinplanten vanuit de Westlandse bloemenveiling.

1980
De export van planten breidde zich uit van Zweden naar Denemarken en Duitsland en later ook naar Engeland, Frankrijk en Oostenrijk.

1987
Noviflora was een van de vooraanstaande deelnemers van bloemenparade genaamd ‘Blommor i tiden’ in het stadhuis van Stockholm, welke geopend werd door HKH princes Christina van Zweden.
In Grand Hotel werd door Noviflora een feestelijke avond in barokstijl georganiseerd met als thema Linnaeus, grondlegger van de planten nomenclatuur. Deze avond werd opgeluisterd door de in die tijd zwedens beroemste toneelspeler Ernst-Hugo Järegård.

1991
Noviflora was een pioneer met het verkopen van planten in Oost-Europa.
Als één van de eerste bedrijven werd er gestart met de export naar Polen en voormalig Oost-Duitsland.

1999
Door groei en bloei werd de werkruimte te krap. Er vond een verhuizing plaats naar een nieuwe locatie in het Strijpgebouw. De officiële opening werd samen met het 25-jarig jubileum groots gevierd. In dit jaar zag ook het huidige logo en de ‘pay off’ van Noviflora het levenslicht.

2005
De exportgroei zat er goed in. Na vijf jaar werd dit onderkomen ook al te klein. Met de ontwikkelingen van Trade Parc Westland werden er mogelijkheden ontwikkeld voor het bouwen van een bedrijfspand in eigen beheer. In oktober 2005 werd de eerste paal geslagen door Charlotte, de oudste kleindochter van de oprichters.

2006
In mei 2006 werden de deuren van het nieuwe Noviflora-pand geopend.
Een modern en eigentijds onderkomen met volop ruimte om te groeien.
En die kansen werden volop benut. In de drie jaar dat Noviflora vanuit de nieuwe vestiging actief is, is de omzet verdubbeld!

2007
De dagelijkse leiding is sinds medio 2007 in handen van het directieteam Xander van Reisen als commercieel directeur en Hendrico de Brabander als financieel directeur, respectievelijk de zoon en de schoonzoon van de oprichters.
Hans van Reisen vervulde een adviserende functie als lid van de Raad van Commissarissen. De Raad van Commissarissen bestaat uit drie personen.
Zij adviseren het directieteam en hebben een toezichthoudende rol op het familiebedrijf.

2008
In 2008 heeft Noviflora het exportbedrijf Nobel Green overgenomen.
Deze overname paste binnen de strategie van waarbij de focus ligt op marktgebieden in Noord-, Centraal- en Oost Europa.
Nobel Green had zich gespecialiseerd in de export van kamer- en tuinplanten naar de groothandel en tuincentra in Zwitserland en Zweden.
Zwitserland was een uitbreiding van de afzetmarkten en voor Zweden betekende het een verdieping van de markt waar Noviflora al jarenlang marktleider is.

2009
In 2009 zette Noviflora een volgende stap met als doel het versterken van haar positie in de Europese sierteeltmarkt. Na de overname van Nobel Green werd er een meerderheidsbelang genomen in een middelgrote Zweedse importorganisatie. Deze stap zorgde voor een verdere penetratie in de keten in Zweden en een aanvulling op het assortiment tuinplanten. Tevens kon hierdoor de opening van een logistieke hub in Helsingborg gerealiseerd worden t.b.v. overslag en een verdeelcentrum van een internationaal assortiment. Als gevolg van deze strategische ontwikkeling kon Noviflora een belangrijke efficiëntieslag maken op het gebied van haar commerciële en logistieke service in Scandinavië waarbij Noviflora haar marktpositie verder verstevigde. Deze ontwikkeling past binnen de strategie van Noviflora waarbij de focus ligt op logistieke efficiency en een excellente dienstverlening.

2010
In 2010 vond een restyle van de huisstijl plaats. De kern van de corporate identity: het logo, de pay off en de kleuren bleven hetzelfde.
Maar de uitstraling eromheen werd aangepast aan het ambitieuze en jonge maar ook betrouwbare kwaliteitsimago van Noviflora.

2011
Per 20 juni 2011 heeft Noviflora de exportactiviteiten en het personeel overgenomen van de Nederlandse vestiging van Clarke & Spears International Ltd (CSI). Hiermee heeft Noviflora een volgende stap gezet met als doel het versterken van haar positie in de Europese sierteeltmarkt.

2014
In 2014 was Forty & Forward het centrale thema ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum. Forty symboliseerde de enorme kennis en ervaring die Noviflora heeft opgedaan na de start in 1974 door Hans en Letty van Reisen en waarmee Noviflora is uitgegroeid tot een onderscheidende en vooraanstaande plantenleverancier. Forward stond voor de te volgen koers als een organisatie met passie en gedrevenheid die volop vooruit wil in combinatie met hart voor klanten.

2015
In 2015 is de retail service provider voor bloemen en planten Roselife overgenomen. Hiermee heeft Noviflora een volgende stap gezet met als doel het versterken van haar positie in de Europese sierteeltmarkt. Deze overname past binnen de strategie van Noviflora. Hierbij ligt de focus op groeien in bestaande en aangrenzende markten. Roselife heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het ontzorgen van haar retailklanten door verder te professionaliseren in category management. Een dienstverlening die van het retail bloemen- en plantenschap een volwaardige categorie kan maken met nadruk op winkelbegeleiding, kwaliteit en rendement op de winkelvloer. Voor Noviflora betekent dit een belangrijke uitbreiding van category management in de retailmarkt.