11 september 2017

Alocasia Woonplant van de maand september

Alocasia Woonplant van de maand september

Alocasia, ook wel bekend als olifantsoor, heeft grote, mooi getekende bladeren. Ondanks het feit dat het een forse jongen is, ziet de plant er toch luchtig en gestileerd uit, door de hoge, gladde stengels die uit een knol groeien. De bloei (in de vorm van een aar) is bij deze woonplant niet erg indrukwekkend, de sierwaarde zit vooral in het schitterende groen.

Alocasia behoort tot de Aronskelkfamilie en groeit in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Er zijn 79 soorten bekend. Rond de evenaar wordt de plant al duizenden jaren gekweekt als voedsel. Uit de oerversies zijn decoratieve planten veredeld die niet eetbaar zijn, maar wel erg mooi. Alocasia veroverde in de jaren vijftig de huiskamer en heeft een mooie vintage vibe.

Alocasia is het meest bekend in de vorm van de skeletplant met opvallende bladnerven, Alocasia x amazonica. Deze kent een aantal cultivars: de compactere 'Polly' en kleinere 'Bambino Arrow', het blad van deze planten lijkt wat op een Afrikaans masker. Grootbladige soorten zijn: A. 'Calidora' die grote groene glimmende bladeren heeft met zeer dikke bladstelen. A 'Portadora' heeft grote groene glimmende bladeren en opvallende bruinrode 'spikkels' op de stelen. A. Lauterbachiana heeft langwerpige, golvende bladeren waarvan de bladstelen en de onderkant van het blad rood gekleurd is. A. Cucullata heeft pijlvormige bladeren en een compacte groene vorm. A. 'California' heeft zeer grote bladeren en kan goed tegen wat lagere temperaturen, waardoor hij ook geschikt is om als serre of kuipplant te gebruiken. Extra opvallende verschijningen zijn de A. 'Black Velvet' (een zilverwitte nerf in bijna zware bladeren, die een beetje viltig aandoen) en de A. zebrina met pijlvormige bladeren en een bijzonder gestreepte steel.

Alocasia brengt tropische sfeer in een interieur, is luchtzuiverend en kan jaarrond worden toegepast in huis, kantoor, school of openbare ruimte. De plant leent zich daarnaast prima voor gebruik in hydrocultuur.