01 januari 2018

Camellia Tuinplant van de maand januari

Camellia Tuinplant van de maand januari

Het is net iets uit een sprookje: als alles nog kaal is, bloeit de bladhoudende heester Camellia japonica al uitbundig. Kou noch sneeuw houden deze winterbloeier tegen, in de eerste vier maanden van het jaar schittert de plant met grote roosachtige bloemen.

De Camellia japonica komt, zoals de naam al aangeeft, uit Japan en is ook inheems in Taiwan en Korea. Daar groeit de plant bij voorkeur op beboste hellingen. De winterbloeier is familie van de theeplant Camellia sinensis en kwam via handelsreizigers in de 18de eeuw in Europa terecht. 

Benadruk het unieke van de vroege bloei door de plant in een winterse ambiance te presenteren en zet meerdere kleuren door elkaar heen om een grotere impact te maken. In de aanloop naar het Chinese nieuwjaar (16 februari) is met wat Chinese lampions of een print van een oude Camellia-afbeelding makkelijk een oosterse styling te creëren die qua kleur een geweldige blikvanger is tussen het vroege voorjaarsassortiment. Geef kort uitleg over de symbolieken  zet er een schaal gelukskoekjes bij.