01 november 2017

Cyclaam Woonplant van de maand November

Cyclaam Woonplant van de maand November

Dankzij de witte en felgekleurde bloemen is Cyclaam (Cyclamen persicum) de ideale plant om de donkere dagen blues mee te bestrijden. Hij mag er dan frêle uitzien, het is een sterke bloeier die uit een stevig knolletje komt.

Cyclaam is al heel lang bekend als sierplant en behoort tot de sleutelbloemfamilie. De soort die in het wild voorkomt in de bossen en op steenachtige berghellingen rond de Middellandse Zee van Spanje tot Iran is de oervorm van de kamerplanten van nu. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus. In Europa arriveerde Cyclaam in de 16e eeuw en werd onder andere in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth gekweekt. Daarna raakte de bloeier even uit beeld, maar raakte in de 19de eeuw weer in de mode dankzij de Romantiek en is sindsdien nooit meer verdwenen. 

De keuze in cyclamen is het grootst in de periode waarin er een R in de maand zit. Het bekendst zijn de F1-cyclamen: uniforme, sterke planten met goede bloei-eigenschappen. Binnen het assortiment zijn er grootbloemige, middelgrootbloemige (midi) en kleinbloemige (mini)cyclamen. Ook zijn er microcyclamen, aangeboden in een 6 cm pot of in een vaasje. De kleurschakeringen zijn eindeloos, maar rood, wit, roze, lila en tweekleurige planten vormen de boventoon. De bloem kan glad zijn of franjes hebben en het blad kan groen of zilverkleurig zijn. Nieuwe vormen en geurende bloemen maken het assortiment steeds veelzijdiger.