03 juli 2017

Kalanchoë - Woonplant van de maand juli

Kalanchoë - Woonplant van de maand juli

Prachtige verschijningsvormen, makkelijk in de verzorging en lang mooi, dat zijn de kenmerken die Kalanchoë een topper onder de bloeiende woonplanten maakt. Een aanwinst om het binnen mooier te maken, maar in het voorjaar en de zomer ook een populaire perk-, balkon- of terrasplant die zowel zon als schaduw kan hebben en eindeloos lang bloeit.

Kalanchoë behoort tot de familie van de Crassulaceae waar veel andere vetplanten toe behoren zoals Crassula en Echeveria. De planten groeien in Madagascar, Zuid- en Oost-Afrika, Zuid-Oost Azië en China. In dat laatste land is de naam ontstaan: Kalan Chau is later 'gelatiniseerd' tot Kalanchoë. 

Kalanchoe Blossfeldiana is de meest voorkomende soort in het assortiment. Meestal worden ze niet op cultivar verkocht maar op kleur of in mixed trays. De planten zijn er in vele verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen, wit, roze, lila, zalm en tweekleurige variëteiten. De bloem kan enkel (bijvoorbeeld Calanday) of gevuldbloemig (zoals Calandiva of Rosalina) zijn. Ook de bloemgrootte kan variëren, er komen steeds meer variëteiten met grotere bloemen in de handel. Afwijkende bloemvormen biedt de Bells-serie. Deze kalanchoës hebben trossen met lichtgroene, holle luchtkussentjes waaruit belvormige bloemetjes bloeien. Mirabella heeft veel kleine bloemetjes en wordt vooral als patioplant verkocht. Naast bloeiende kalanchoes is er ook een aantrekkelijk assortiment blad Kalanchoës, met prachtige dikke bladeren. De meest bekende is Kalanchoë thyrsiflora.

  • Kalanchoë staat symbool voor volharding en genegenheid. 
  • In China zijn rode en paarse kalanchoes mateloos populair om het Chinese nieuwjaar mee te vieren. 
  • Kalanchoë is nog een vrij nieuwe woonplant die pas in 1932 in Europa arriveerde en er een halve eeuw over deed om internationaal door te breken.