29 september 2017

Woonplanten van de maand oktober: Zuiver groen

Woonplanten van de maand oktober: Zuiver groen

Zuiver groen draait om planten met luchtzuiverende kwaliteiten, die het leefklimaat sterk verbeteren. Onderzoek van NASA heeft dat bewezen: sommige planten nemen schadelijke stoffen op en voeren die af met hun wortels. Daarnaast geven ze zuurstof af en helpen ze de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Toppers in de categorie Natuurlijke Luchtzuiveraars zijn verkrijgbaar via ons label Ogreen. Daarnaast is er een overig assortiment planten met luchtzuiverende eigenschappen verkrijgbaar, zoals:

Klimop kent een grote variatie in bladvormen en kleuren. Er zijn klimmende en hangende vormen en er worden vele toepassingen mee gecreëerd op bogen, bollen, piramides et cetera. De bladkleuren variëren van effen groen tot bont en marmer en ook in bladgrootte is veel variatie. Heel populair zijn cultivars als Eva, Kolibri, Pittsburgh, Shamrock en Wonder.

Gerbera komt voor in veel verschillende maten en verschijningen en raakt steeds meer in zwang als terrasplant voor in het voorjaar en de zomer. Er is zelfs een winterharde soort (Garvinea). Voor in huis kennen we enkele series die in veel kleuren worden aangeboden, zoals Durora, Fiori Line, Sundayz en Revolution.

Nephrolepis is verreweg het belangrijkste geslacht binnen de varens met daarin de cultivars Bostoniensis (ook vaak Boston genoemd) en Green Lady (smaller blad) als meest bekende variëteiten. Maar ook Corditas, Duffii, Emina, Vitale zijn fraaie varens met dezelfde luchtzuiverende eigenschappen.

Spathiphyllum is verkrijgbaar in vele maten, met altijd een witte bloeiwijze. Het blad is meestal groen, al zijn er ook een paar met bont blad, zoals S. Silver Cupido of S. Gimini. Veel cultivars zijn vernoemd naar componisten: Chopin, Figaro, Vivaldi of Bellini. Van Cupido komen inmiddels vele variëteiten voor.