29 september 2017

Månadens krukväxt september: Alocasia

Månadens krukväxt september: Alocasia

Alocasia har stora, fint mönstrade blad. Trots att den är ett rejält kraftpaket, ser växten ändå luftig och stiliserad ut tack vare de långa, släta stänglarna som växer ur en rotknöl. Blomningen (i form av en kolv) är inte särskilt imponerande, prydnadsvärdet ligger främst i det vackra gröna bladverket.

Alocasia tillhör familjen Kallaväxter och växer naturligt i Sydostasiens tropiska regnskog. Det finns 79 olika kända sorter. Runt ekvatorn har växten odlats i tusentals år för att ge föda. Från de ursprungliga sorterna har prydnadsväxter förädlats som inte är ätbara men däremot väldigt fina. Alocasia erövrade vardagsrummet på 50-talet och har en vacker vintage vibe.

Alocasia är mest känd som skelettväxten med iögonfallande bladnever, den latinska benämningen är Alocasia x amazonica. Det finns ett antal olika sorter inom denna grupp: den kompakta "Polly" och den lite mindre "Bambino Arrow", bladen på denna växt påminner om en afrikansk mask. Men även storbladiga sorter: A."Calidora" som har stora gröna glänsande blad med väldigt kraftiga bladstänglar. A "Portadora" har stora gröna glänsande blad och iögonfallande brunröda "fläckar" på stjälkarna. A. Lauterbachiana har avlånga vågiga blad där undersidan av bladstänglarna och bladen är rödfärgade. A. Cucullata har pilformade blad och en kompakt grön form. A. "California" har väldigt stora blad och klarar sig bra vid låga temperaturer, vilket gör att växten passar utmärkt i uterummet eller på verandan. A. "Black Velvet" är en extra speciell uppenbarelse (med en silvervit nerv i nästan svarta blad som känns så len som sammet) och A. Zebrina med pilformade blad och speciella randiga stänglar.

Alocasia ger inredningen en tropisk atmosfär, den är luftrenande och kan tillämpas året runt i hemmet, på kontoret, i skolan eller på en offentlig plats. Växten kan även användas i hydrokultur.