Logga in
Tillbaka till översikt

Hemmets solsken: Helianthus

Solrosen symboliserar sommaren. En blomma som alla blir glada av, om nu solen skiner eller inte.

Vi följer med Cok van Berkel en dag på vift (inköpschef  på Noviflora). Han kontrollerar dagligen vilka odlare som kan leverera helianthus i det perfekta stadiet.

Hur kontrollerar man det perfekta stadiet?
Vi väljer de bästa odlarna och har sedan kontakt med dessa varje dag för att stämma av angående mognadsstadiet. Dessutom åker vi runt till odlare två gånger i veckan för att se växterna med egna ögon. Inte förrän växterna har nått det perfekta stadiet lastas de för transport.

 Vad kan man förvänta sig av en Noviflora helianthus?
“Alltid fina växter av bra kvalitet, som levereras vid rätt tidpunkt. När växten säljs är blomman fortfarande stängd, formen påminner om en tulpan. På så vis ser vi till att växten fortfarande är färsk och kan blomma länge när den når kunden. Rätt fuktighet under transporten är också väldigt viktigt, solrosor behöver mycket vatten. Våra odlare ser till att växterna har bra krukjord så att en tillräcklig mängd vatten finns i krukan och växten klarar sig utan vatten ett par dagar under transporten.”

 

Märker du några specifika utvecklingar i odlandet av helianthus?
“Definitivt. Nu ser vi till exempel en helianthus-bukett, det är bara en vanlig helianthus men med fler blommor. Verkligen en ”bukett” av solrosor, men det är fortfarande en krukväxt. Vi ser även utvecklingar med nya färger. Helianthus flame är en flammig solros, helianthus lime är limegrön. Dock är detta en nisch för specialistbutikerna. De flesta människors favorit är fortfarande en lysande gul somrig solros.”