Logga in
Tillbaka till översikt

Stilfulla Hippeastrum

Hippeastrum symboliserar stolthet och förtrollande skönhet. De ger en känsla av vänskap och tillgivenhet. Det är den perfekta blomman att erövra någons hjärta med.

Stilfulla Hippeastrum finns tillgänglig i många olika sorter och rika färger. Utöver huvudfärger som röd, rosa och vit, kommer det ständigt nya färger som laxrosa, lila, orange och tvåfärgade exemplar med streck eller ränder. Det finns sorter med enkla och med dubbla blommor. Lökar med vax eller filtskikt, som konsumenten inte behöver göra något med, är populära. Man behöver dock ha tålamod: det tar ett par veckor innan en sådan lök börjar röra sig. Det går något snabbare för Hippeastrum i kruka.

Ju större lök, desto fler (ihåliga) blomstänglar kommer fram, ibland upp till 3-4 stjälkar per lök. Varje stjälk har 3 eller 4 trattformade blommor. Ju mer omogen växten är, desto svårare är det att se hur många knoppar som kommer att bildas, men oftast är knopparna redan väl utvecklade.

Hippeastrum kan bevaras i ett nedkylt utrymme, till exempel i kylen. Den perfekta förvaringstemperaturen ligger mellan 5-8 °C. Gör detta så kort som möjligt, eftersom växten snabbt får för lite ljus vilket gör att knopparna kan torka ut. När växten förvaras varmt, kommer den mogna snabbare.

Hippeastrum kommer ursprungligen från Syd- och Centralamerika och Karibien. Denna strålande blomma är besläktad med Narcissusfamiljen och växer ur en lök. Namnet Hippeastrum kommer från grekiskan och betyder bokstavligen "riddarstjärna", vilket hänvisar till de stjärnformade bladen. Hippeus = riddare och astron = stjärna.