Logga in
Tillbaka till översikt

Tidig vår med lök i kruka

För den som inte kan vänta tills att våren träder fram är lök i kruka den perfekta lösningen. Eftersom dessa lökar lyckas blomma redan i januari, till skillnad från de blomsterlökar som planteras i jorden på hösten för att blomma under våren.

Odlarna har ett knep för att kunna njuta av dessa vårblommor så tidigt som möjligt. Lökarna behöver nämligen först en kall period innan de kan blomma, därför sätts de i kyla under några veckor för att sedan åter värmas upp. Härmed tror lökarna att våren är här och de börjar blomma. Hela växtprocessen kan följas tack vare att lökarna sitter ovan jord.

Välkända sorter lök i kruka är narciss med sina gula trumpetformade blommor, muscari med sina blålila "druvklasar" samt randiga lila, vita och gula krokus. Dessa vårblommare ger såväl doft som färg. De kan presenteras i en så kallad "lasagneplantering", där blomsterlökarna planteras i lager ovan varandra efter tiden då de blommar, precis som i en lasagne. Härmed blommar de tidiga vårblommorna först, följt av lökarna som blommar vid ett senare tillfälle, vilket gör att olika lökar blommar samtidigt och skapar en glad helhet. Säg hejdå till vintern och hej till våren!

Vi på Noviflora har gjort ett urval med ett stort sortiment av de bästa odlarna av lök i kruka. Vi granskar utvecklingarna på marknaden i ett tidigt skede för att kunna svara på efterfrågan och erbjuda bra klipp. Dessutom kommer en "lökspecial" på webbshopen i januari med några speciellt utvalda lökar.