Logga in
Tillbaka till översikt

Varva ner och rena med smudge sticks

På Instagram poppar de upp överallt; smudge sticks! Men denna trend går längre tillbaka än vår digitala bubbla. Smudge är nämligen Nordamerikas urinvånares variant av rökelse, en bunt med torkade blommor och kryddor. Under en särskild smudging-ceremoni tänds bunten och röken som frigörs sägs kunna rena utrymmen, föremål och personer från negativa energier. I de flesta kulturer finns en tro på den positiva effekten av rök från torkade kryddor och blommor.

Och visst är det en rogivande tanke som får det att börja klia i våra kreativa fingrar. Det är nämligen inte alls svårt att själv göra en smudge stick. Med blommorna och kryddorna från din trädgård kan du enkelt skapa egna kreationer. Oftast är en smudge gjord av vit salvia eftersom den sägs vara den mest effektiva kryddan för rening men vanlig salvia går också bra. Du kan dessutom variera dig i all oändlighet och gå loss med lavendel, rosmarin, timjan, ringblomma och rosenblad till din smudge stick.

02 beeld
Credits: @Elementsofsage
01 beeld
Credits: @Elementsofsage
02 beeld
Credits: @Raketendistels

Bara hantverket i sig får dig att varva ner och känna ett inre lugn. För att sätta ihop växterna till en smudge stick behöver du kvistar av kryddor som är ungefär 15 cm långa, eventuellt några (torkade) blommor eller blomblad, bomullstråd eller snöre, och en sax. Bind ihop växterna och häng upp dem på en plats i skuggan i några veckor så att smudgen kan torka ordentligt. Använd sedan din smudge stick i en reningsceremoni, precis som indianerna ,eller placera den i ett rum för att få en harmonisk doft och atmosfär.