Logga in
Tillbaka till översikt

Hemmets solsken: Helianthus

Solrosen är helt klart den tydligaste symbolen för sommaren och sommarens soliga dagar. En blomma som alla blir glada av, oavsett om solen skiner eller inte. Vi har följt Cok van Berkel (inköpschef på Noviflora) i jakten på solrosor i sina mest perfekta stadier.

Cok kontrollerar dagligen vilka odlare som kan leverera de mest fulländade exemplaren av helianthus.

Hur kontrollerar ni det perfekta stadiet hos blomman eller växten?
Vi väljer de bästa odlarna och har sedan kontakt med dessa varje dag för att stämma av angående mognadsstadiet. Dessutom åker vi runt till odlare två gånger i veckan för att se växterna med egna ögon. Inte förrän växterna har nått det perfekta stadiet lastas de för transport.

 

Märker du några förändringar i hur man odlar helianthus?
Definitivt. Nu ser vi till exempel helianthus-buketten (i kruka), där själva blomman är en vanlig helianthus men med fler blommor. Känslan är verkligen ”en bukett av solrosor”, men det är ändå fortfarande en krukväxt. Vi ser även utvecklingar med nya färger. Helianthus flame är en flammig solros medan helianthus lime är limegrön. Dock är detta en nisch för specialistbutikerna. De flesta människors favorit är fortfarande en lysande gul somrig solros.

 

Vad kan man förvänta sig av en helianthus från Noviflora?
Alltid fina växter av bra kvalitet, som levereras vid rätt tidpunkt. När växten säljs är blomman fortfarande stängd, formen påminner om en tulpan. På så vis ser vi till att växten fortfarande är färsk och kan blomma länge när den når kunden. Rätt fuktighet under transporten är också väldigt viktigt, solrosor behöver mycket vatten. Våra odlare ser till att växterna har bra krukjord och att en tillräcklig mängd vatten finns i krukan så att växten klarar sig utan vatten ett par dagar under transporten.