Logga in
Tillbaka till översikt

Styr för maximal vinst och minsta förlust

Försäljningen av blommor och växter via stormarknader ökar. En kedja klarar sig knappt längre utan en väldoftande hylla prydnadsväxter. Den frodiga hyllan är avgörande för butikens miljö och image.

Jämfört med grönsaker eller kött är gruppen "grönt" en liten inkomstkälla, men den kräver mycket uppmärksamhet och kunskap. Inte varje detaljhandlare kan investera i detta. Noviflora erbjuder dem partnerskap för hyllan. Med ett anpassat sortiment, fjärrstyrning och till och med vinstmarginalgarantier. Resultatet? En optimal hylla, maximal vinst och minimal förlust.

Det finns leverantörer och det finns partners. Noviflora tillhör den sista kategorin. Vi tar steget längre än en systematisk leverans av ett lämpligt sortiment av blommor och växter. Vi gör mer än att endast stödja detaljhandlares och byggvaruhus kategorihantering. Faktum är att vi faktiskt är kedjornas Category Manager, genom att i full utsträckning ta hand om utbud, styling, omsättning och marginaler. På detta sätt betjänar vi kedjan och butiken separat och sätter alltid kunden i första rum. Målsättningen är inte att fylla hyllan med så många olika produkter som möjligt, utan vi drar ofta i handbromsen. För oss handlar det om att de rätta produkterna i de rätta kvantiteterna står på rätt plats i rätt ögonblick. På så vis skapar vi en superfärsk, aktuell och attraktiv hylla, anpassad efter säsong, formeln och behoven hos kundtypen per butik.

Att vara medelmåtta räcker inte

Hur arbetar vi för att nå detta? Det börjar med ett hyll-koncept som passar in i kedjeformeln och därför är igenkännbart för konsumenten. För vissa kan det vara ett fokus på hållbarhet, för andra ett eget märke som gör varje växt och varje bukett unik och igenkännbar. Kedjan ger information om storleken på filialerna, typen av kunder som kommer och konkurrensen i området. Sedan börjar det verkliga arbetet. Vi bestämmer varje år, tillsammans med kedjan, målen när det gäller omsättning och marginaler. Noviflora sätter ihop ett sortiment per period eller tema och ger en 3D-animering av hyll-layouten. Butiksanställda kan sedan se exakt vilka produkter som kommer att visas var. Sammansättningen eller uppställningen kan vara olika i olika filialer. Eftersom stora gemensamma nämnare och medelvärden är inte tillräckligt på blom- och växthyllan. De leder nästan alltid till förluster.

Beeld met tekst

Styr på avstånd

Novifloras säljare tar varje vecka fram ett orderförslag. Baserat på det planerade sortimentet varje säsong, med extra hänsyn till kassadata från föregående period. Den visar exakt vad som har sålts, vad som fortfarande finns i butik och vad som måste säljas, för det handlar om utgångsdatumet. Detta gör att vi kan övervaka och hantera hyllan på distans och veta exakt vad som behövs vid varje givet ögonblick. Våra partnerodlare spelar en viktig roll i processen. De känner våra kunder, vet vad deras krav är och väljer därefter ut rätt produkter för varje kund när de får vår online-beställning. Nästa dag tar vi emot deras blommor och växter. Vi delar upp dem i färdiga partier per butik, sätter dem på rullburar och ser till att de står i kedjans distributionscenter på kvällen. De rullas in i butikerna morgon efter.

Partnerskap lönar sig

Vår unika strategi har redan vunnit framgång  hos ett stort antal stormarknadskedjor och byggvaruhus i Europa. Med tvåsiffrig omsättningstillväxt  som går från förlust till lönsamhet. Så ja, partnerskap lönar sig! Och vi går vidare. Vi fortsätter inte rutinmässigt med beprövade framgångsformler, utan tänker på nya kurser, trender och utvecklingar på marknaden, samhället och sortimentet. Logiskt, för det är vad partners-for-life gör.