Logga in
Tillbaka till översikt

Roselife tar steget längre än en vanlig tjänsteleverantör

Ibland är det nyttigt att be en utomstående granska situationen. Med ett nytt perspektiv, sunt förnuft och ifrågasättanden som en insider ofta inte tänker på.

Madelon Balm inspekterade blom- och växtavdelningen på detta sätt och förvånades. ”Detta måste kunna göras annorlunda?” Av den anledningen grundade hon Roselife, som har varit en del av Noviflora sedan 2015. Tjänsteleverantören av blommor och växter förser livsmedelsvarubutiker med datadriven, professionell category management. Och bevisar dagligen i hundratals butiker att det verkligen kan göras annorlunda. Bättre!

Blommor som måste kastas i soporna kort efter inköp eller som halvt vissnar i kampanj-hinkar, slarviga hyllor, brist på marknadsföring, leverantörer som alla kör separat till butikerna med lastbilar. Sett från utsidan såg försörjningskedjan med blommor och växter i många livsmedelsbutiker inte särskilt effektiv ut. Roselife ändrade det. Tjänsteleverantören tar hela category management i butikerna ur dina händer. Från att förutsäga behoven, hyllans utseende och den centrala leveransen på distributionscentret till butikspersonalens övervakning. "Faktum är att vi är category managers för kedjorna, bara det att vi arbetar för Noviflora," säger Madelon.

Berg av data

Företaget förutspår behoven i varje enskild butik baserat på ett berg av data. Till exempel data från kassaregistreringar. Detta visar vad som har sålts under den senaste veckan, vad som finns kvar, kastats eller fått lägre pris. Om väderprognosen indikerar frost kan du anta att butiken kommer att ha färre besökare. Ha butikens läge och typen av kunder som handlar i åtanke - priskänsliga eller lyxorienterade – så vet du redan vad de kommer att ta först. Om det ligger ett byggvaruhus bredvid butiken som kommer att starta med en stor laddning växter nästa vecka, kommer du att sätta ner billigare saker. Närmar sig en långhelg med helgdagar eller kommer löningen inom kort, kommer du att spendera mer.

Dataanalytiker

På all denna information baseras Roselife beställningsråd. Madelon: ”Vi är egentligen dataanalytiker, som sitter och analyserar siffror. Baserat på data och input från våra produktspecialister bestämmer vi vilket sortiment som ska finnas på hyllan och till vilket pris. Våra inköpare beställer det från partnerodlare som god kunskap om kundens önskemål. Novifloras säljare har kontakt med butikerna och huvudkontoret.”

Överallt finns en bunt med rosor

Tillvägagångssättet har redan bevisat sig hos bland annat Dirk van der Broek, Plus, Vomar och Jan Linders. Sedan Roselife tog blommor och växter ur deras händer, sjönk de krympande priserna kraftigt och detaljisternas vinstmarginal ökade. Nu kan en vas-hållbarhet garanteras  och varje kedja har en distinkt hylla. Madelon: ”Om det är sparris-tid har alla sparris. Om det är Mors dag har alla rosor. Det är vettigt. Men medan en kedja andas Fair Trade, vill en annan vara den billigaste, kanske erbjuda mycket lokalproducerat eller binda kunder till sitt eget privata varumärke. Vi hjälper till att bestämma och omvandla den distinkta kraften. På så sätt blir en bunt rosor unik hos varje butikskedja. ”

Allt mer noggrant

Roselife-metoden har nu blivit en standarddel av Noviflora-metoden. Inte bara dataanalytikerna, utan också säljare använder systemet. Inrikes och utrikes. Eftersom allt mer data finns tillgängliga, både externt och internt historiskt, blir metoden också mer exakt, alltid bättre. Till förmån för kunden.