Logga in
Tillbaka till översikt

Noviflora blåser nytt liv i blom-och växtavdelningen i schweiziskt byggvaruhus

Sedan 2016 ansvarar Noviflora för krukväxtavdelningen i 25 filialer av Jumbo byggvaruhuskedja i Schweiz. Under dessa år har omsättningen ökat kraftigt, men desto viktigare är att kedjans vinst av försäljning av krukväxter har stigit med drygt 15%.

Hans Pullens, säljare: ”Med vårt koncept och engagemang har vi blåst nytt liv avdelningen. Förbättringen märktes snabbt och har även gett de på Jumbo en nyväckt entusiasmen”. 

Krukväxtavdelningen var länge en försummad  del hos den schweiziska byggvaruhuskedjan. Omsättningen stod inte i proportion till trädgårdsväxterna, butikerna ägnade den ytterst lite uppmärksamhet. Jumbo funderade till och med över att ta bort avdelningen. Tills det att Noviflora kom in i bilden. Efter en pilot i fem butiker stod det snabbt klart att Noviflora-metoden var lösningen. Företaget började utföra hyllhantering för alla 25 Jumbo-butiker. Hans: ”Vi spånade tillsammans kring utseendet och känslan av presentationsmöblerna, banners och informationsmaterialet. Sedan introducerade vi systematik, ordning och regelbundenhet i sortimenthanteringen. Vi sammanställer sortimentet periodvis och fördelar volymer till de olika filialerna baserat på siffror, insikt och erfarenhet. ”

Foto

Hans Pullens, säljare

Insikt i realtid

En butik har tio försäljningsbord medan en annan har 20. Varje butik får en exakt redogörelse för vilka växter som ska stå på vilket bord. Varje växt är försedd med  en streckkod. Om något har sålts eller har blivit nedsatt i pris, syns detta omedelbart hos Noviflora via länken med butikens kassasystem. Hans ser nästan i realtid vilka växter från vilka bord som sålts, lagersaldo per butik uppdateras sedan automatiskt. Varje vecka skickar säljaren en orderrekommendation via e-post, baserat på vad som kom in och gick ut dagen innan. Inom några timmar ger butikerna sitt godkännande, eventuellt med några önskade justeringar. Två dagar senare finns växterna i butiken.

 

Olika tema

Varje dag och period kan Noviflora på distans se vad som händer på avdelningen. Hans: "Baserat på det kan vi planera sortimentet för kommande år ännu bättre och alltid göra justeringar under tiden." En fjärdedel av sortimentet ändras per säsong för att hålla avdelningen attraktiv. Detta fokuserar till exempel på helgdagar som alla hjärtans dag och påsk, eller på teman som luftrening. Varje tema varar i fem till sex veckor. En del av det säljs till rabatterat pris i slutet av perioden för att skapa utrymme för nästa tema. En månad innan varje tema börjar sätter vi samman broschyrkampanjen så att vi fortfarande kan göra ändringar.”

 

Överfyllda hyllor leder till förlust

Hans tycker att det är viktigare att Jumbos avkastning har förbättrats än att antalen har ökat. ”Vi säljer som en gentleman, som en riktig partner. Med respekt och handling för kundens vinst. Att fylla hyllor med för stora volymer för snabb omsättning kan gå fel efter ett tag. Eftersom en överfylld trång hylla leder till förlust. Nu när vi levererar skräddarsydda antal har förlusten minskat med 15%. Vi vågar nu också ge marginalgarantier, med risk för böter om vi inte håller löftena. Det gör man endast när man är säker på sin sak. ”

Blom- och växtavdelningen - och därmed category management - är annorlunda i byggvaruhus än i livsmedelsbutiker. I livsmedelsbutiker är blommor och växter impulsprodukter, inköpsfrekvensen är mycket hög, särskilt för blommor. I byggvaruhus köper konsumenten en växt som en accessoar till hemmet, som en möbel. Med andra överväganden och vid andra tillfällen. Blommor är sällsynta. Noviflora känner de olika segmenten i de olika länderna som ingen annan och har en skräddarsydd strategi för varje kedja.