Logga in
Tillbaka till översikt

Blomstermani med Poppykalas

Danska Thilde Kristensens (kvinnan bakom Poppykalas) grundläggande drivkraft är att iscensätta ett operfekt och naivistiskt universum, som fångar och berör människor. Blommor är i sig själv ett emotionellt medium, och de verkar framför allt slå an en sträng hos kvinnor, menar Thilde.

Blommor har alltid varit en del av Thildes liv, och det är tydligt varifrån hon har fått sin kreativa ådra. Min farmor var den som lärde mig allt jag vet om att skapa med blommor, berättar Thilde. “Hon hade en speciell teknik att göra blomstermålningar i olja, där blommorna i det närmaste kom ut ur bilden. Farmors hem var som ett Villa Villekulla - där fanns inga regler. Jag fick måla med olja direkt på kuddarna eller göra en väg till ett blomstercollage, med utklippta rosor från en massa olika tidningar.” 

 

Uppdragen hon får in hanterar Thilde på olika sätt. “De som anlitar Poppykalas gör det för att de vill ta del av mitt universum, av en sensuell och maximal estetik. De vet att jag går all in. Vill kunderna ha sparsmakad minimalism vänder de sig till någon annan.” Thilde förklarar att varje firma eller företag har ett vilande estetiskt uttryck när det kommer till blommor och växter.

Vid kampanjer sitter hon tillsammans med representanter från företaget och plockar fram just det där latenta. Det som gör att det går att skapa visuella universum som verkligen får folk att känna.

 

Att många av våra allra största modenamn och designers nu väljer att arbeta med blommor i kampanjer och marknadsföring tror Thilde beror på blommors emotionella potential att slunga oss tillbaka till minnesvärda ögonblick i vårt förflutna, men också på att människan idag behöver naturens mjuka kvaliteter mer än någonsin. Vårt behov idag är starkt efter en mer analog tillvaro, i motsats till datorns hårda skärm och tangentbord. Hon påpekar att naturen och blommorna lugnar våra nervsystem, som idag är överbelastade av stimulans. “Naturen är operfekt i sin perfektion, och försöker aldrig vara något som den inte är. Men så är den också direkt kommen ur Moder Jord, vilket ger den en magisk dragningskraft på människan.” Thilde går gärna utanför klichéerna, och hon leker gärna med dem. Hon tänker att om hon skapar en iscensatt röra, så kan människan må väl av att betrakta den och kanske ge sig själv lov att vara mindre perfekt. 

”Naturen är operfekt i sin perfektion, och försöker aldrig vara något som den inte är.”

 

Thilde tror att torkade blommor är något som vi kommer att fortsätta se mycket av framöver, såväl i våra privata hem som på offentliga platser. Stora installationer av torkade blommor kan ge rum en helt ny, mer sensuell prägel. På Köpenhamns Bymuseum såväl som i Michelin-restauranger och hotell har Thilde klätt hela tak med torkade blommor. Man upplever taket som en omvänd blomstermark, med olika färgnyanser, förklarar Thilde. De torkade blommorna kräver mindre i underhåll, och har en betydligt längre varaktighet. ”Men de aldrig kan utmanövrera vårt behov av färska blommor.”