Logga in
Tillbaka till översikt

Power till den lila växten

Ofta känner du doften av den innan du ser den: lavendeln! Doften är mycket populär, så mycket att efter tvättmaskinens uppfinning var efterfrågan på lavendeldoftande tvättmedel så stor att all lavendel plockades.

Doften framkallar en medelhavssommarkänsla och har även en lugnande effekt, vilket gör dig ännu mer avslappnad i trädgården. Medan fjärilar älskar nektarn från de blålila blommorna, försöker myggor i stället hålla sig så långt borta från denna doftande växt som möjligt (ajöss alla myggor). Perfekt kombination om du frågor oss!

Lavendel har länge varit en populär trädgårdsväxt. Ett blickfång på balkongen eller i trädgården. En lättskött växt som blommar länge. Lavendel trivs i solen, så plantera den på en ljus plats där solens strålen når den. En ännu bättre kombination är en ljus plats nära husets entré, så kommer huset att skyddas mot oönskade insekter. 

Lavendeln är mycket mer än bara en vacker växt. Flera studier har visat att lavendeldoften stimulerar produktionen av serotonin i kroppen. Detta ämne är mer känt som lyckohormonet. Det har en lugnande effekt på dina nerver och ditt sinne. Därför är det inte heller ovanligt att oljan från denna blomma används i tvål, schampo och kosmetik. Doften av lavendel kan hjälpa dig att slappna av efter en hektisk eller stressig dag. Denna lila höjdare har även en positiv effekt på nattsömnen. Låt blommorna torka och lägg dem i en liten tygpåse under huvudkudden eller använd dem i en lugnande kopp te. En otroligt funktionell växt som du kan se!

Ivriga beundrare av denna skönhet borde planera en roadtrip till Frankrike denna sommar. När du kör genom Provence, kan du beundra lavendel i all sin glans. De lugnande, söta, lila fälten är hänförande. Det finns till och med en speciell lavendelrutt, för att göra resan komplett. Lavendel i trädgården tar dig tillbaka till oändliga somrar, soliga turer och ger dig sinnesfrid. 

Se lavendelsortimentet i vår webbshop.