Logga in
Tillbaka till översikt

Odlare ända in i själen - Montana Lisianthus

Montana Lisianthus har specialiserat sig i över 30 år på snittblomman 'Lisianthus', som på den tiden fortfarande kallades 'Eustoma'. Odlingen, som är i full gång året runt, ligger i utkanten av Poeldijk, i hjärtat av växthusmeckat Westland.

Corine och Frank van Holst är odlare ända in i själen, odling är deras stora passion.

Hur det en gång började...

Frank van Holst hade en dröm: att starta en egen plantskola. Han hade redan ärvt gröna fingrar av sina föräldrar och efter att han avslutat sina studier på Högre Lantbruksträdgårdsskolan, sett sig omkring i näringslivet och varit odlingsrådgivare åt andra, upptäckte han att han allra helst ville starta en egen plantskola. Men inte själv utan helst med en partner... Han hittade en fantastisk, spontan, stilig ung blomma från en odlarfamilj, enligt hans far var det en partner med "guldhänder": Corine van den Berg. Det visade sig vara hans livs kärlek. Och så började det. Namnet på företaget blev Montana: Montana är en översättning av ’Berg’, men klingar mer sofistikerat, precis som Lisianthus.

De började med odling av Lisianthus på stenull 1991, ett steg in i det okända! De känsliga rötterna visade sig dock inte vara tillräckligt motståndskraftiga mot detta odlingssätt. Odlingen i den bördiga lerjord som företaget hade massa av visade sig passa Lisianthus bättre. Efter 7,5 år expanderade företaget med en till byggnad. Efter ytterligare 7,5 år köptes grannens mark och företaget kunde fördubbla sin yta. Sortimentet utökades med dubbelblommig Lisianthus.

Innovation

När alla fortfarande odlade tidiga Lisianthus-arter runt 2000 odlade Montana en ny Lisianthus-art: Rosita. Frank föll pladask för den vackra kraftiga Rosita-blomman i form av en ros och knopparna: vackert snurrade vispgrädd-vippor som öppnar sig så vackert. De såg en ljus framtid för Lisianthus. Efter ett par år visade det sig att tack vare Rositas goda hållbarhet, har Lisianthus' image förbättrats och tillsammans med växtens motståndskarftighet  har exportområdet utökats. Världen ligger för Lisianthus fötter.