Logga in
Tillbaka till översikt

Ett rött vintermirakel

Sommaren är officiellt över. Dagarna börjar kännas dystra och grå och inte heller blir man på bättre humör av att titta ut genom fönstret och vila blicken på alla växter och träd som börjar tappa blad. Men klassiska röda växter, som Skimmia, ser till att lysa upp höstlandskapet utanför fönstret.

En Skimmia har två slående egenskaper: läderartade, gröna blad och glänsande bär. På hösten ändrar bären färg från gröna till klarröda. Lyckligtvis är fåglarna inte särskilt förtjusta i dessa bär, till skillnad från andra bärbärande växter. Så istället för att plockas nakna stannar bären länge på plantan och sätter färg på de grå höstdagarna.

Följande faktum kan låta som en myt, men är en sanning: en Skimmia-hona behöver en Skimmia-hane för att bli pollinerad. Så se till att plantera dem bredvid varandra. Men hur vet du om den Skimmia som står framför dig är en hona eller en hane? Om du tittar noga kan du se vissa skillnader i formen på hanen: blommorna har pistiller och hans blomning är något större.

I naturen växer Skimmia i skogarna i Kina och andra delar av Asien, såsom Himalaya. Men arten vi känner har sitt ursprung i ett holländskt växthus 1838: en buske som vi kan njuta av alla fyra årstiderna. Men under vintermånaderna spelar den främst en dominerande roll!

Så lys upp de dystra, gråa dagarna med vårt utbud av Skimmia.