Logga in
Tillbaka till översikt

Följ med Dennis på hans resa till Kenya

I slutet av november besökte vår Floral Hunter Dennis vackra Kenya. Han korsade hela landet på fem dagar och besökte tolv blomsterodlare, varav de flesta odlar rosor. Stundtals var resan något av en utmaning i ett land med tropiska regnskurar, oasfalterade vägar och vägar som plötsligt tar slut utan förvarning... Läs Dennis reseberättelse nedan.

”Jag började min resa i huvudstaden Nairobi. Vi satte vi oss direkt i bilen och körde hela vägen upp till Eldoret, där vi besökte flera odlare. Sedan körde vi till Nanyuki, där jag upplevde ett unikt ögonblick: jag stod på ekvatorn. Det förblir en speciell känsla att befinna sig vid jordens centrum. Sedan besökte vi staden Timau, detta är en av de högsta punkterna i Kenya där det fortfarande finns vatten för att odla blommor. Här finns så många växthus att det påminde om Westland. Vår resa fortsatte till Thika och för att komma dit körde vi en halvtimme förbi fält fulla av ananas. Så mycket, det fortsatte i en oändlighet! Förutom blommor såg jag också många djur: allt från zebror och noshörningar till apor och gaseller. Det är fortfarande fascinerande att se djur som strövar omkring i det vilda.

Trots att Kenya är ett tredje världsland såg jag många förbättringar sedan mitt senaste besök förra året. Inte bara vad gäller infrastrukturen (vilket underlättar transporten av blommor), utan många nya (plast)växthus hade också byggts och många nya, unga anställda arbetade i plantskolorna. De experimenterar också mycket med nya typer av blommor och har hittat kreativa lösningar på komplicerade problem, som att generera energi. Förutom blommor odlar många odlare även grönsaker eller frukt för extra inkomst. En av odlarna odlade till exempel även avokado, som för övrigt smakade jättegott!

Under en sådan resa blir det snabbt tydligt varför det fortfarande odlas mycket utomlands: en odlare i Nederländerna introducerar 2 till 3 nyheter på marknaden varje år, vilket motsvarar vad de introducerar per månad i Kenya. Kvaliteten på blommorna är också fantastisk! De växer fortfarande här på den öppna marken, och det är där de flesta näringsämnena finns. Kort sagt: det var ännu en vacker och lärorik resa! Förhoppningsvis kommer många av dessa underbara nyheter till oss snart, så att du också kan beundra dem.”