Logga in
Tillbaka till översikt

Bi- och fjärilslockare för en mysig naturtrådgård

Ett par glada surrande bin och fladdrande fjärilar; de gör trädgården extra mysig och är dessutom bra för både människa och natur. Visste du att en av tre skedar som du äter under middagen direkt eller indirekt är beroende av honungsbiets arbete? Bara det är tillräcklig anledning att plantera trädgården full av bi- och fjärilsvänliga växter!

Färg och kryddor
De flesta fjärilsväxterna har vackra blommor, eftersom fjärilar dras till färg och nektarn som finns inne i blomman. Till exempel verbena, fackelblomster eller en lysande röd solhatt. Den sista är en favorit hos den sällsynta nätfjärilen Aurelia, så håll ögonen öppna när du sitter i trädgården! Bin lockas av somriga gullris, campanula och kryddväxter som salvia och rosmarin. Praktiskt, för de kan du själv använda i köket.

Underhållning för växterna
En fin utsikt i trädgården och en massa nöje för bin och fjärilar är givetvis tillräckligt för att införskaffa några av dessa växter. Men visste du att växterna också själva gillar att ha insekter omkring sig? Forskare har kommit fram till att växter reagerar på surrande bin. De lät nattljusblomma höra ljudet och såg att växterna inom tre minuter producerade mycket sötare nektar. Så även växter blir lyckliga av en bi- och fjärilsvänlig trädgård!

Se vårt sortiment med bi- och fjärilslockare här.