Logga in
Tillbaka till översikt

En ‘living wall’ med klätterväxter

Vertikalt trädgårdsarbete låter som ett modernt begrepp, men klätterväxter har vi naturligtvis arbetat med på precis samma sätt i årtionden. Speciellt i mindre stadsträdgårdar och på balkongen tar en mur full med grönska ut sin fulla rätt. Ett enkelt och naturligt sätt att ändå komma nära den vilda naturen.


Som ett naturligt staket, enkel ‘living wall’ eller bara en fin grön yta; klätterväxter kan du använda för många olika ändamål. Vissa sorter växer enkelt själva medan andra behöver lite hjälp för att växa åt rätt håll. Hedera, även kallad murgröna, är en självhäftande klättrare som varit populär i åratal. Alltid grön och lättskött. Den storbladiga sorten som klättrar upp för ett staket är ett bra alternativ till ett plank. Wisteria, även känd som blåregn, är perfekt om man snabbt vill sätta färg på trädgården. En klätterros behöver lite assistans för att klättra upp, men när den väl står ger rosen vackra blommor varje år. För den som vill ha höstfärger rekommenderas vildvin, eller Parthenocissus.


På engelska sägs det ‘what goes up must come down’ och det kan (dock med en helt annan betydelse) också tillämpas på klätterväxter. För det som kan klättra upp kan även växa ner. Praktiskt, speciellt om du inte har några väggar till ditt förfogande. En klätterväxt i hängande kruka eller korg är ett bra alternativ till riktigt vattenfall av gröna växter eller blommor.

 

Se vårt sortiment av klätterväxter.