Logga in
Tillbaka till översikt

Svängiga växter

En skön takt, en melodiös klassiker eller hårda gitarrer - musik har en positiv inverkan på människor. Den får oss att slappna av, stimulerar hjärnan och sänker blodtrycket. Men visste du att musik även påverkar växter?

Den amerikanska forskaren Dorothy Retallack genomförde ett två veckor långt försök för att kartlägga ljudets effekt på växter. Hon delade in dem i tre olika grupper; grupp 1 utsattes för ljud 8 timmar om dagen, den andra gruppen utsattes för ljud 3 timmar om dagen och den sista gruppen fick stå i ett tyst rum. Resultatet överraskade: växterna som hörde toner 3 timmar om dagen, blev jämnt gröna och växte snabbare än växterna som inte fick höra någonting alls. Växterna som utsattes för musik i 8 timmar, dog inom två veckor. 

Dorothy genomförde också ett experiment där hon utsatte växterna för olika typer av musik via en högtalare. Detta försök visade att växter älskar klassisk musik och jazz: dessa växer växte mot högtalaren och lindade sig ibland runt den. Växter som fick lyssna på rockmusik visade tecken på stress och växte därmed långsammare. Det är alltså bättre att strunta i hårda trummor för att kunna njuta av våra växter längre. 

Men hur är det egentligen möjligt? Vibrationerna från vissa ljud eller viss musik stimulerar transporten av näringsämnen i växten, vilket har en positiv effekt på hälsan. I naturen är det fågelsång och vindens bris som påverkar: som ett resultat växer växten extra snabbt. Nästa gång du sätter på musik, välj då en melodi som växten uppskattar och vem vet, kanske växer din växt bättre än någonsin tidigare på nolltid! 

 

Visste du att det också finns en växt som dansar till ljudets vibrationer? Denna växt, Desmodium Gyrans, finns främst i tropiska områden i Asien och har de bästa dansmovesen!