Logga in
Tillbaka till översikt

Allt om Anthurium

Namnet säger allt: dläktnamnet Anthurium kommer från grekiskans 'Anthos' och 'Oura'. Den bokstavliga översättningen av detta är ”blommande svans”. Namnet är lämpligt tack vare blomställningen.

Denna består av ett högblad och kolven, där blommorna sitter. Tack vare denna blomställning tillhör Anthurium familjen kallaväxter (Araceae).

En globetrotter med tropiska rötter

Anthurium har ett starkare band med Colombia än med Grekland. Det exotiska utseendet avslöjar det egentligen, Anthurium kommer från Colombias regnskogar. Den österrikiske läkaren och botanikern Karl van Scherzer hade äran att hitta den första arten. Föga överraskande döpte han den efter sig själv, nämligen Anthurium scherzerianum. Den andra arten upptäcktes 1876 av Eduard Francois Andre under en expedition genom Anderna i Ecuador och Colombia. Även han döpte den efter sig själv, nämligen Anthurium andreanum.

Haute Nature

Även inom modet har Anthurium varit en välkommen gäst på modevisningar och i tidskrifter i många år. Denna blomma kompletterar de vackraste kreationerna med sitt exotiska utseende och olika färger. Från en liten detalj på skon till en extravagant topp som spelar huvudrollen på catwalken; Anthurium är ett mode-statement för att sätta naturen i rampljuset.