Logga in
Tillbaka till översikt

Det är alltid tid för bromelior

Ibland skapar Moder Natur så underbara saker som vi knappt kan föreställa oss. Och ändå är de verkliga. Ljust färgade högblad som växer från hjärtat av växten, formade som en stjärna eller en låga som stiger upp från elden. Vi pratar såklart om bromelia. Och tack och lov är dessa fascinerande växter tillgängliga året runt.

Det finns 2800 arter av bromelia. De vackraste och enklaste av dessa har blivit krukväxter. Bromelior behöver inte mycket för att hålla sig vackra: endast lite vatten och en stor portion ljus. I gengäld låter de oss njuta av en tropisk atmosfär med sina spektakulära färger och former. Till skillnad från säsongens växter är det alltid bromelia-säsong. De blommar i månader, men tyvärr oftast bara en gång. Som tur är gör de sticklingar som du kan njuta av igen senare. De färgglada delarna av bromeliorna kallas ofta "blommor", men de är faktiskt färgade högblad. De riktiga blommorna är mycket små och gömmer sig runt dessa högblad. Bromelia står för "skydd" och hänvisar till den rikedom av blad som omger de vackra, färgglada högbladen.

Bromelior har funnits väldigt länge: det har hittats fossila exemplar som är 30 miljoner år gamla. Så du kan lugnt kalla dem ”primal-växter”. Deras ursprung ligger i de karga Anderna och Uruguays djungel. Det förklarar också varför du får en tropisk känsla med denna växt. Idag kan du hitta dem i Central- och Sydamerika, där bromelia anses vara en gåva från Gud.

Se vårt bromelia-sortiment nedan, tillgängligt i en mängd olika varianter och färger.