Logga in
Tillbaka till översikt

Sagoorkidén Vanda

Blommor och växter förekommer ofta i sagor tack vare deras sagolika utseende, och så är även fallet med Vanda. I Filippinerna, varifrån denna orkidé kommer, finns det en folksaga som är inspirerad av denna unika blomma.

Vi berättar historien om Waling-Waling, en flicka vars skönhet var lika förtrollande som Vanda-orkidén. Det var en gång…

…en mäktig sultan, vid namn Suleiman, som bodde på ön Mindanao. Sultanen var en ond man, som älskade kvinnor. Han hade därför ett stort harem, som regelbundet utökades med fler kvinnor. Män var rädda att deras fruar och döttrar skulle tas ifrån dem, därför höll de dem gömda, trots att detta var straffbart.


En fattig fiskare, som bodde i utkanten av kungariket, var också rädd för att förlora sin dotter till sultanen. Hans dotter Waling-Walings skönhet var omätlig: hon hade en strålande hud, långa ögonfransar och svart, glänsande hår som nådde ner till marken. För att förhindra att Waling-Waling också skulle bli en del av haremet, gömde fiskaren henne i en trädkoja omgiven av underbart doftande blommor.

En dag gick Suleiman på jakt med sina män. När de red genom skogen på kvällen, stötte de på Waling-Walings trädkoja. Sultanen krävde att hon skulle visa sig, och efter viss tvekan kom Waling-Waling ut. Sultanen frågade vem hennes far var och hotade att döda honom som straff för att han gömt sin dotter.


Fiskaren, som låg och sov, vaknade och kände att hans dotter var i fara. Han rusade till trädkojan och fann där sultanen och hans män. Suleiman blev arg och hotade att använda sitt svärd om fiskaren inte lät sin dotter komma ned. Fiskaren ropade på sin dotter och Waling-Waling lydde honom.

När hon kom närmare, avslöjade månskenet hennes skönhet. Sultanen blev så tagen av detta att han lovade att skona fiskarens liv, upplösa sitt harem och bara ha Waling-Waling som sin fru. Men då hände någonting magiskt... Sultanen, hans män och fiskaren kunde plötsligt inte röra sig längre och såg hur Waling-Waling sakta men säkert förvandlades till en vacker rosa Vanda med röda prickar. När alla män äntligen kunde röra sig igen, sprang de fram till blomman som Waling-Waling hade förvandlats till. De var djupt bedrövade och Suleimans hjärta var brustet. Han beordrade sina män att ta med varje Vanda från skogen till hans palats för att placera dem på träden där. Så kunde sultanen titta på blommorna varje dag och påminnas om den kärlek som han hade förlorat.