Logga in
Tillbaka till översikt

Månfaser i trädgården

Att månen påverkar havets position är ett faktum. Men att grundvattnets höjd och därmed växternas tillväxt bestäms av månens position är fortfarande omdiskuterat.

För trots att "månfas-teorin" har använts lika länge som människor har odlat sin egen mat och vissa fortfarande svär vid den, har den aldrig blivit vetenskapligt bevisad. Ändå har vi fördjupat oss i denna teori och räknat ut det bästa sättet att odla enligt månens position.

Nymåne till fullmåne (jorden andas ut) 
Under denna period dras grundvatten till jordytan och energi går upp i växten. Det här är rätt tid att plantera frön och ny grönska samt att ympa träd. Det är också rätt tid att beskära, eftersom det ökade månljuset främjar tillväxten och återhämtningen av trädgårdsväxter. Som ett resultat kommer du att se att trädgården är i full blom, särskilt under dessa dagar.

Fullmåne
Under fullmånen är det bättre att inte göra någonting, låt växterna vila på denna dag. Eventuellt kan medicinska växter och örter plockas under fullmånen, för då kommer de att ha den mest kraftfulla effekten.

Fullmåne till nymåne (jorden andas in)
Vid den här tiden dras grundvattnet ner och energin går till rötterna. Detta gör det till den perfekta tiden att plantera knölväxter som potatis, morötter och lök. Även grönsaksväxter och fruktträd skördas bäst under denna period och gräsmattor klipps bäst. Beskär dessutom överflödigt lövverk under dessa dagar om du vill bromsa tillväxten och avlägsna ogräs för att se till att det inte kommer tillbaka.

Nymåne
På nymånens dag är trädgården också i en vilande fas. Vi har dock en del att göra: förbättra jorden genom att tillsätta gödsel och hacka. På så sätt blir trädgården redo för nästa fas och växterna kan ta till sig optimal energi.

Även om teorin om trädgårdar i månfas inte har bevisats skadar det inte att ge den en chans. Vem vet, kanske har månen större inflytande på jorden än vi tror.