Logga in
Tillbaka till översikt

Möt mig under misteln

Misteln är ett geomgående inslag i många julsånger och julfilmer. Både Harry Potter i den välkända filmserien och Patrick Bateman i American Psycho får en bra smäll på skärmen tack vare denna växt.

Även världsartister som Justin Bieber har släppt en jullåt, där han sjunger att han väntar under misteln på sin älskade. Traditionen med mistel är flera hundra år gammal, men hur uppstod den egentligen?

I det viktorianska England fanns det många regler för dejting, vilket gjorde det svårt för unga par att bygga upp ett förhållande. Men traditionen med mistel gjorde det lättare för en gentleman att uppvakta en dam. Under julen hängde toppen av en gran från taket som en påminnelse om den heliga treenigheten. Det var brukligt att dela ut kyssar och kramar nedanför. Med tiden förvandlades denna dekoration till en ring eller sfär som dekorerades med grenar, örter, frukter, band, ljus och naturligtvis misteln! Denna dekoration var en licens för unga par att få kyssa varandra och detta gjordes regelbundet. Så småningom ändrades även denna dekoration tillbaka till den bundna misteln som vi känner den idag.  På den tiden var det att föredra att  välja grenar med så många bär som  möjligt, eftersom varje bär som plockades betydde en kyss till din älskade.

Nuförtiden följer vi inte denna ritual så strikt, men romantiska scener i filmer påminner oss alltid om den. För vår del är det dags att återuppliva denna tradition, så var kommer du att hänga misteln i år?