Logga in
Tillbaka till översikt

Gröna trender 2024

Nytt år, nya trender. Och naturligtvis gäller detta även i växternas och blommornas värld. Vi har tittat på välkända trendspanare och förutspår trenderna inom kruk- och trädgårdsväxter, snittblommor och material som vi förväntar oss att se under det kommande året.

Vi tittar även på hur klimatkrisen, tekniska förändringar och samhällsutvecklingen påverkar detta. Bli inspirerad och upptäck vad 2024 har att erbjuda oss.

Förväntas bli de globalt populära färgerna för 2024 enligt WGSN

Krukväxter

Med uppkomsten av metaversumet, längtar vi tillbaka till grunderna. Grönska spelar en viktig roll i detta, eftersom den naturliga aspekten ger en välbekant känsla. Vi får en längtan att förvandla våra hem till en frodig djungel, inspirerade av 1970-talets botaniska vibbar. Ta in utomhuskänslan genom att göra ett statement med stamväxter eller genom att hänga flera hängande växter tillsammans. 

Trädgårdsväxter

I trädgården ligger fokus på ”dry gardening”, vilket betyder att man väljer som kräver lite vatten. Perfekt för alla som vill lägga så lite tid som möjligt på trädgårdsarbete, men ändå vill ha en fin trädgård. En medelhavskänsla, men med kaktusar och palmer som inte behöver vattnas så mycket. En annan förutspådd trend är en kombination av romantiskt och lyxigt. På grund av oron och splittringen i världen finns det en önskan om tillgivenhet och förening. Detta manifesterar sig genom att placera ett överflöd av blommande växter på olika platser i trädgården, vilket skapar ett slags romantiskt ”organiserat kaos”.

 

Snittblommor

Vad gäller snittblommor, kommer vi att allt mer rosa, vilket skapar en känsla av lugn och trygghet. Detta är en motreaktion mot metaversumet, då alla inte vill absorberas i denna onlinevärld. Å andra sidan finns det även en positiv reaktion på metaversumet. I buketter används till exempel iögonfallande blommor, där en futuristisk och överdådig stil möts, genom att exempelvis använda kvistar från perukbusken.

 

Material
Mossbollen är en reaktion på klimatförhållandena: vi vill se hållbarhet! Denna produkt har ett naturligt utseende, som om den kommer direkt från skogen. Dessutom hämtas mycket inspiration från metaversumet och vi kommer att se vaser med ett förlopp, där en färg vackert övergår till en annan. Även användningen av transparenta vaser kommer att återfinnas i inredningen för att skapa lugn och enkelhet. Förekomsten av guld i material, som utstrålar positivitet och kvalitet, kommer också att var påfallande.