Logga in
Tillbaka till översikt

Holländsk stolthet: Tulpanen

Trots att Nederländerna är känt för sina tulpaner, kommer dessa blommor egentligen inte därifrån. Utan tulpanerna kommer ursprungligen från Turkiet och togs för första gången med till Nederländerna på 1500-talet av Carolus Clusius.

Han planterade dessa i den botaniska trädgården i Leiden och undersökte  flammorna och ränderna i tulpaner, vilket visade sig vara resultatet av en virusinfektion. Härmed la han grunden för den nederländska förädlingen av tulpaner. 

Under det gyllene århundradet var tulpaner så pass populära att en riktig tulpanfeber bröt ut, vilket resulterade i väldigt höga priser på tulpaner. De var ungefär lika mycket värda som ett kanalhus i Amsterdam. Det är därför inte så konstigt att tulpaner stals från trädgårdar. Så småningom kollapsade denna tulpanmarknad, men trenden hade rotat sig, för intresset för tulpanen har alltid funnits kvar. 

Nederländerna är det största exportlandet av tulpaner. Naturligtvis ska de då även ingå i Novifloras utbud. Vi har ett brett sortiment med tulpaner, såväl snittulpaner som lök i kruka. Vi har bland annat rosa, orange, lila och vita tulpaner, men även flerfärgade. Dessutom har vi med enkla, dubbla och fransade blomblad och till och med liljetulpaner.