Logga in
Tillbaka till översikt

Åter färg i hemmet med anemon

Det finns många historier om hur anemonen fick sitt namn. Den ena historien går tillbaka till antiken, då Anemona var en nymf vid hovet av gudinnan Flora.

Hennes man, vindens gud, blev förälskad i Anemona varefter den avundsjuka gudinnan förvandlade henne till en blomma. Enligt den andra teorin kommer namnet från det grekiska ordet 'anemos', som betyder vind. Anemones frön sprids nämligen med vinden.

Den mest kända anemonen (Anemone coronaria) har en skålformad blomma med endast en stjälk och blommar främst under våren. Sedan några år tillbaka finns det en ny sort på marknaden, nämligen höstanemon, som blommar från augusti till sent in på hösten. Denna variant är längre, har förgreningar och många små blommor istället för en stor. Blommorna sticker ut en bit ovan bladen, vilket gör att de drar uppmärksamheten till sig. För vissa sorter bildas fröbollar efter blomning som sprids med vinden. På så vis växer spontant nya anemoner fram.

Båda varianterna av anemon finns tillgängliga hos oss. 'Original-anemon' finns ibland annat i blå, lila, vinröd och vit medan höstanemon finns i cerise, brons och vit. Se hela sortimentet i vår webbshop.