Logga in
Tillbaka till översikt

Ornithogalum dubium - Vreugdenhil Bulbs & Plants

Vreugdenhil Bulbs & Plants är glada att rikta strålkastarljuset på deras största African Breeze-artikel, Ornithogalum dubium. Ornithogalum dubium är en orange blommande krukväxt som Vreugdenhil odlar i en 10,5 cm odlingskruka.

Ursprung
Ornithogalum dubium är en ovanlig lökväxt som ursprungligen kommer från Sydafrika. Där växer den på Taffelberget vid södra delen av kaphalvön, vilket för övrigt är det enda stället där Ornithogalum växer i naturen. Ornithogalum dubium tillhör familjen Hyacinthaceae (Liliaceae) och omfattar cirka 260 arter spridda över Europa, Asien och Afrika (särskilt Sydafrika). Ornis betyder fågel och gala mjölk, därav det nederländska namnet ”Bird's milk”. I England är Ornithogalum dubium mer känd som "Star of Bethlehem". I Sverige går den under namnet ”Orange stjärnlök”. 

 

Skötsel
Ornithogalum dubium kommer upp på våren och temperaturmässigt passar den både inomhus och utomhus (5-35 grader).  Växten är dock inte härdig och bör sättas inomhus vid frost. Vattna måttligt, men något oftare under blomningsperioden och från och med blomningsperioden bör man gödsla en gång i månaden. 

 

African Breeze
African Breeze är ett varumärke från Vreugdenhil Bulbs & Plants. Varumärket African Breeze omfattar 8 olika produkter med rötter i Afrika. Förutom att samla in dessa speciella produkter ger Vreugdenhil Bulbs & Plants också något tillbaka till den afrikanska kontinenten med African Breeze. De donerar till exempel en del av intäkterna till "Zambian Carnivore Programme" och är partner till en nederländsk djurpark för att stödja (vilda) djur i Afrika. Mer information finns på www.africanbreeze.nl. Dessutom har Vreugdenhil Bulbs & Plants startat försök med att gå över till torvfri odling. Så fort dessa visar bra resultat kommer de omedelbart att gå över till detta.