Logga in
Tillbaka till översikt

Låt naturen ha sin gång

Fick du med en nyckelpiga eller en parasitstekel med din beställning? Eller kanske till och med en gecko? Då har du haft tur!

Växten och dess ”beskyddare” var oskiljaktiga, som två bästa vänner. Lyckligtvis är de små passagerarna ofarliga för både dig och blomman eller växten. De är dig evigt tacksamma om du bara släpper ut dem i naturen.

Tidigare använde odlare kemiska bekämpningsmedel för att bekämpa ohyra, vilket är dåligt för miljön. Nuförtiden är denna metod en absolut ”no go”! För att hitta hållbara alternativ, experimenterar man med biologiska lösningar, där naturliga fiender används och man låter naturen ha sin gång. 

Den naturliga fienden väljs beroende på typen av ohyra på växten: små parasitsteklar, nyckelpigor, geckos och en del experimenterar till och med vaktlar. Avsikten är att dessa ”ofarliga” djur ska vinna. Men det är viktigt att balansen upprätthålls. Om det inte finns tillräckligt med ohyra, kommer den naturliga fienden inte hitta tillräckligt med mat och kommer antingen flytta eller dö. Men om det finns för mycket mat, kommer inte all ohyra att dödas.

Så hur fungerar denna process? Små parasitsteklar livnär sig till exempel på löss och vitflugor. När de väl hittar dem, parasiterar de dem med sina ägg. Från dem kläcks nya parasitsteklar, som i sin tur äter löss och vitflugor. Så fungerar den naturliga bekämpningscykeln. De små djuren är väldigt hungriga, en parasitstekel kan till exempel äta upp till 300 löss. Men vid lusangrepp är nyckelpigorna det effektivare alternativet, de kan döda mer än 5000 löss. Geckos kan förresten användas för att bekämpa kackerlackor och vaktlar kan användas för att döda larver. 

I denna hållbara tid är användningen av ofarliga växtskyddsmedel inte bara ett alternativ ur ett marknads- och klimatperspektiv, utan ett måste. Det finns dock ett ”men”. Användningen av naturliga medel kan orsaka ett visst obehag. Biologiskt växtskydd är aldrig 100 % effektivt. Det kan hända att det finns ohyra eller ”beskyddare” kvar i växten eller blomman. Men oroa dig inte, de är ofarliga! Så länge vi vill ha ett naturligt alternativ, är detta oundvikligt. Varje fördel har sin nackdel, men att välja ett hållbart alternativ har mycket större fördelar. Så låt naturen ha sin gång!

 

Vi är medvetna om att detta är någonting nytt och vi förstår även att det inte alltid är lätt att avgöra vilken insekt som är skadlig och vilken som inte är det. Så om du har frågor, kontakta din Account Manager, som hjälper dig så snart som möjligt.