Inloggen
Terug naar overzicht

Groen op de werkplek- doen!

Je kent het wel. Zo rond 4 uur 's middags op kantoor, de concentratie is ver te zoeken, je ogen voelen droog aan en er begint langzaam maar zeker een flinke hoofdpijn op te komen.

Je bent niet de enige; veel mensen ervaren gezondheidsklachten op kantoor. Slechte ventilatie, te warme ruimtes of te hardwerkende airco's dragen allemaal bij aan het zogenaamde Sickbuildingsyndroom, waarbij werknemers gezondheidsklachten ervaren die door het gebouw zelf worden veroorzaakt.

Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer onderzoek gedaan naar gezondere manieren van werken, waarbij groen een belangrijke rol speelt. En de resultaten van dit onderzoek naar groen op de werkplek zijn overweldigend positief. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

1. Luchtkwaliteit
Omdat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden, kunnen ongezonde chemische stoffen zoals benzeen en formaldehyde (afkomstig uit bouwmaterialen, schoonmaakmiddelen, en zelfs printers) geen kant uit. Deze stoffen, en de hoge C02 waardes van muffe kantoorruimtes, kunnen leiden tot longproblemen, droge ogen en een kriebelige keel. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat planten helpen om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren. De meest bekende studie uit Noorwegen, waar werknemers twee jaar lang getest werden in ruimtes met en zonder planten, toonde aan dat in de ruimte met planten de gezondheidsklachten met 37 procent daalden. Ook een recentere Australische studie trok vergelijkbare conclusies.

2. Temperatuur
Op de meeste bedrijven- en industrieterreinen zie je niet veel groens. Op warme zomerdagen is het hier door het hitte-eiland effect nóg warmer dan op andere plekken. En niemand wordt blij van werken als de zweetdruppels op je voorhoofd staan. Uiteraard kan je de airco aanzetten, maar daar krijg je vaak droge ogen en neuzen van (en het is natuurlijk niet heel milieuvriendelijk). Een groen dak kan al helpen om de hitte op kantoor te verminderen, maar een kantoor voor planten ook. Volgens de U.S Department of Agriculture kunnen planten de binnentemperatuur met wel 10 graden verlagen.

 

3. Productiviteit en stress
Een te hoge werkdruk en te veel stress leidde in 2014 tot 7,5 miljoen verzuimdagen. Een burnout is allang niet meer zeldzaam- ruim 40% van de beroepsziektemeldingen in 2016 ging om een burnout. Het klinkt bijna te makkelijk, maar planten kunnen echt helpen om dit vaker te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat planten op kantoor het concentratievermogen verbeteren en stress verminderen. Volgens deze studie zijn werknemers die in een urban jungle werken veel meer tevreden met hun werkplek dan mensen die zonder groen werken.


"Maar planten hebben aandacht nodig! Wie gaat er dan voor al die planten zorgen?"


Een logische vraag met een makkelijk antwoord: kies gewoon voor planten die niet veel verzorging nodig hebben, of maak gebruik van hulpmiddelen zoals een watermeter of automatisch watersysteem. Hulp nodig? Neem dan contact op met onze Kantoorbeplanting afdeling.

Groen op de werkplek kan stress verminderen, concentratie verbeteren, en werkplezier verhogen. Het klinkt bijna te goed om waar te zijn, en toch is het zo! Al in 1998 toonde een Noorse studie aan dat werknemers in een omgeving met planten 37% minder last hebben van gezondheidsklachten. Een Australisch onderzoek uit 2011 liet zien dat werknemers in een groen kantoor een beter concentratievermogen en minder stress hebben. En volgens een Amerikaanse studie uit 2008 zijn werknemers ook nog eens helemaal happy op een groene werkplek. Groen op kantoor? Gewoon doen dus.