Inloggen

Floral Artificial Intelligence

Partnerschap in het bloemen- en plantenschap

Sturen op maximale winst en minimale derving


De afzet van bloemen en planten via supermarkten groeit. Geen keten kan meer zonder een kleurig en geurig schap van sierteeltproducten. De vrolijke blikvanger is bepalend voor de uitstraling en het imago van de winkel. Vergeleken met groenten of vlees is de groep 'groen' een kleine omzetmaker, maar het is er wel één die veel aandacht en kennis vereist. Niet elke retailer kan daarin investeren. Noviflora biedt hen partnerschap in het schap. Met een maatwerkassortiment, beheer op afstand en zelfs winstmargegaranties. Resultaat? Een optimaal schap, maximale winst en minimale derving.

Je hebt leveranciers en je hebt partners. Noviflora behoort tot de laatste categorie. Wij gaan verder dan het planmatig leveren van een passend assortiment bloemen en planten. Verder dan het ondersteunen van category managers bij super- én bouwmarkten. In feite zíjn we de category managers van de ketens. We nemen de volledige zorg voor het assortiment, de uitstraling, de omzet en de marges uit handen. We ontzorgen zo de keten én elke winkel apart. Altijd denkend vanuit de klant. Ons doel is niet om zoveel mogelijk producten het schap in te duwen; we trappen juist vaak op de rem. Waar het ons om gaat is dat de juiste producten in de juiste hoeveelheden op het juiste moment op de juiste plek staan. Zo creëren we steeds een top-vers, actueel en aantrekkelijk schap, aangepast aan de seizoenen, de formule en de behoefte van het type klanten per winkel.

Met gemiddelde red je het niet

Hoe gaan we daarbij te werk? Het begint bij een schap-concept dat aansluit bij de ketenformule en dus herkenbaar is voor de consument. Voor de één kan dat een focus op duurzaamheid zijn, voor de ander een huismerk dat elke plant en elk boeket uniek en herkenbaar maakt. De keten verschaft gegevens over de grootte van de filialen, het type klanten dat er komt en de concurrentie in de omgeving. Dan begint het echte werk. Elk jaar bepalen we samen met de keten de doelstellingen als het gaat om omzet en marges. Per periode of thema stelt Noviflora een assortiment samen en levert daar een 3D-animatie van de schapindeling bij. Daarop kunnen winkelmedewerkers precies zien welke producten waar komen te staan. Bij het ene filiaal kan de samenstelling of de opstelling anders zijn dan bij het andere. Want grote gemene delers en gemiddelden, daar red je het niet mee in het bloemen- en plantenschap. Die lijden bijna zeker tot verliesposten.

Beheer op afstand

Wekelijks maken de accountmanagers van Noviflora een bestelvoorstel per winkel op maat. Op basis van het geplande assortiment per seizoen, maar vooral ook kijkend naar de kassagegevens van de periode ervoor. Daaruit is exact af te lezen wat er verkocht is, wat er nog staat en wat in de uitverkoop moet omdat het tegen de uiterste houdbaarheidsdatum loopt. Zo kunnen we op afstand het schap volgen en beheren en weten we precies wat er op elk willekeurig moment nodig is. Onze partner-kwekers spelen een belangrijke rol in het proces. Zij kennen onze afnemers, weten welke eisen ze stellen zijn en zoeken daar de juiste producten voor uit als ze onze online bestelling binnen krijgen. De volgende dag hebben wij hun bloemen en planten binnen. We verdelen ze in panklare partijen per filiaal, zetten ze op de bekende rolkooien en zorgen dat deze ’s avonds bij het distributiecentrum van de keten staan. De volgende ochtend worden ze zo de winkels ingerold. 

Partnerschap loont

Bij een groot aantal supermarkt- en bouwmarktketens in Europa heeft onze unieke aanpak zich al bewezen. Met tweecijferige omzetgroei, ombuiging van verlies naar winstzekerheid . Dus ja, partnerschap loont! En we gaan verder. We gaan niet routineus door met beproefde succesformules, maar denken na over nieuwe koersen, trends en ontwikkelingen in de markt, de maatschappij en het aanbod. Logisch, want dat is wat partners-for-life doen.