Inloggen
Terug naar overzicht

Skimmia, het vier-seizoenen-wonder

Het hele jaar door laat deze struik (officieel Skimmia japonica) zich steeds op een nieuwe manier zien. Vaste waarde is het leerachtige blad dat het hele jaar prachtig groen blijft.

De Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae) waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes: als die worden gekneusd, komt er een citrusgeur vrij. In het wild groeit de Skimmia in de bossen van China en andere delen van Aziƫ, zoals de Himalaya. De tuinversie is echter ontstaan in een Nederlandse kas.

Het assortiment Skimmia is de laatste jaren uitgebreid met veel nieuwe cultivars. Ze verschillen in de kleur van de bloemknop, de bladkleur (groen of bontbladig) en de compactheid van de plant. Er zijn zowel compacte dwerg-Skimmia's als exemplaren die veel groter en losser groeien. De meest voorkomende cultivar van de Skimmia japonica is 'Rubella', met zijn rode bloemknop. Daarnaast zijn er andere rood kleurige variƫteiten als 'Rubesta', 'Rubinetta' en 'Red Dwarf'. Planten met groene / witte bloemknop zijn: 'Finchy', 'White Globe', 'White Dwarf', 'Godries Dwarf Green', 'Fragrant Cloud' (geurend). Enkele rode besdragende Skimmia zijn: 'Pabella', 'Obesssion', 'Veitchii' en 'Temptation'.