Inloggen
Terug naar overzicht

Vroeg voorjaar door de bol op pot

Voor wie niet kan wachten tot de lente doorbreekt is de bol op pot de perfecte oplossing. Want in tegenstelling tot de bloembollen die in het najaar in de grond worden gestoken om in het voorjaar in bloei te komen, lukt dit voor de bol op pot al in januari.

Om zo vroeg te kunnen genieten van deze voorjaarsbloemen gebruiken kwekers een trucje. De bollen hebben namelijk eerst een koude periode nodig om in bloei te komen, daarom worden ze een paar weken heel koud gezet en vervolgens weer opgewarmd. Hierdoor denken ze dat het voorjaar is en gaan ze bloeien. Heel het groeiproces van de bol is te volgen doordat de bollen boven de grond zitten.

Bekende soorten bol op pot zijn de narcis met zijn gele trompetvormige bloemen, de muscari met zijn blauw-paarse 'trosjes druiven' en de fleurige paarse, witte en gele krokus. Deze voorjaarsbloeiers zorgen voor geur en kleur. Zo wordt er ook gebruik gemaakt van 'lasagnebeplanting', waarbij de bloembollen in laagjes van bloeivolgorde boven op elkaar worden geplant, net zoals de laagjes van een lasagne. Hierdoor bloeien de vroegbloeiers als eerste, gevolgd door de bollen die op een later moment bloeien, waardoor de verschillende bollen tegelijkertijd bloeien wat een vrolijk geheel vormt. Zeg maar dag winter en hallo vervroegde lente!

Bij Noviflora hebben we een selectie gemaakt van de beste bol op pot kwekers met een groot assortiment. Wij kijken vroegtijdig naar de ontwikkelingen in de markt om goed op de vraag in te kunnen spelen en deals aan te bieden. Bovendien komt er in januari een 'bollen special' in de webshop waarbij enkele bollen worden uitgelicht.