Inloggen
Terug naar overzicht

Roselife gaat verder dan welke service provider dan ook

Soms is het goed om als buitenstaander naar binnen te kijken. Met een frisse blik, gezond verstand en vraagtekens die een insider vaak over het hoofd ziet.

Madelon Balm keek op die manier naar het bloemen- en plantenschap van supermarkten en verwonderde zich. “Dit moet toch anders kunnen?” Om die reden richtte ze Roselife op, dat sinds 2015 onderdeel is van Noviflora. De service provider voor bloemen en planten ontzorgt supermarkten met data-gedreven, professioneel category management. En bewijst dagelijks bij honderden winkels dat het inderdaad anders kan. Beter!

Bloemen die al snel na aankoop de kliko in moeten of half verlept in actie-emmers staan, slordige schappen, gebrek aan marketing, leveranciers die allemaal apart met vrachtwagens naar de winkels rijden. Van buiten gezien zag de supply chain van bloemen en planten bij veel supermarkten er niet echt efficiënt uit. Roselife bracht daar verandering in. De service provider neemt het category management van de winkels volledig uit handen. Van het voorspellen van de behoeftes, de uitstraling van het schap en centrale levering bij het distributiecentrum tot de begeleiding van het winkelpersoneel aan toe. “In feite zijn wij de category managers van de ketens, alleen werken we voor Noviflora,” zegt Madelon. 

Berg aan gegevens

Het bedrijf voorspelt de behoefte van elke individuele winkel op basis van een berg aan gegevens. Gegevens uit kassascans bijvoorbeeld. Daaraan is te zien wat er de afgelopen week is verkocht, wat is blijven staan, weggegooid of afgeprijsd. Geeft het weerbericht vorst aan, dan kan je ervan uitgaan dat de winkel minder aanloop zal krijgen. Aan de hand van de locatie en het type klanten dat er boodschappen doet – prijsgevoelig of luxe georiënteerd - weet je al ongeveer wat men het eerst mee zal pakken. Staat er een bouwmarkt naast de winkel en gaat die volgende week flink stunten met planten, dan zal je minder duur spul willen neerzetten. Komt er een lang weekend met feestdagen aan, of nadert het moment dat mensen hun salaris krijgen uitbetaald, dan sla je juist wat meer in. 

Data-analisten

Al die gegevens bij en naast elkaar, daar baseert Roselife de besteladviezen op. Madelon: “Wij zijn meer data-analisten, echt van de cijfertjes. We bepalen op basis van data en de input van onze productspecialisten welk assortiment er in het schap moet staan, en tegen welke prijs. Onze inkopers bestellen dat bij partnerkwekers die de wensen van de klant goed kennen. De accountmanagers van Noviflora onderhouden de contacten met de winkels en met het hoofdkantoor.” 

Overal een bosje tulpen

De aanpak bewees zich al bij onder andere Dirk van der Broek, Plus, Vomar en Jan Linders. Sinds Roselife de categorie bloemen en planten uit handen nam, liep de derving daar met fors terug,  de winstmarges van de retailers stegen, men kan nu zonder te blozen vaasleven-garantie afgeven en elke keten heeft een onderscheidend schap. Madelon: “Als het aspergetijd is, heeft iedereen asperges. Is het Moederdag, dan heeft iedereen rozen. Dat is logisch. Maar de ene keten heeft daar het stempel Fair Trade op staan, de ander wil de goedkoopste zijn, haalt ze uit de eigen streek of  verbindt er een eigen huismerk aan. Wij helpen die onderscheidende kracht te bepalen en te vertalen. Zo wordt een bosje rozen bij iedere winkelketen toch uniek.”

Steeds nauwkeuriger

De Roselife-methode is inmiddels een standaard onderdeel van de Noviflora-werkwijze. Niet alleen de data-analisten, ook accountmanagers en verkopers passen het systeem toe. In binnen- en buitenland. Omdat er steeds meer data beschikbaar zijn, zowel van buiten als intern historisch, wordt de methode ook steeds nauwkeuriger, steeds beter. In het voordeel van de klant.