Inloggen
Terug naar overzicht

Dit wist je nog niet over de roos

Het is en blijft een van de meest populaire bloemsoorten die er bestaat. Maar wat weten we eigenlijk over rozen, behalve dat ze voor veel mensen symbool staan voor de liefde? We gingen op zoek naar het verhaal van de roos en kwamen deze interessante feiten tegen. Leuk om mee te geven aan de klanten met het volgende bosje!

1. De duurste roos in de wereld is de Juliet, veredelt door rozenkweker David Austin in 2006. Hij deed er 15 jaar over om deze perfecte roos te veredelen. De bloem is inmiddels zo’n €13 miljoen euro waard.

2. Je hebt rozen in allerlei verschillende kleuren, behalve zwart. Je ziet ze wel eens voorbij komen, maar deze rozen zijn eigenlijk gewoon heel donker rood. Zelfs de beroemde roos van Halfeti is een donkerrode roos die langzaam vervaagd en daarom zwart lijkt.

3. In het Midden Oosten en Azië wordt rozenwater vaak gebruikt als ingrediënt voor zoete recepten. Maar men gebruikt het ook als huidverzorging, en het zou ook moeten helpen bij een droge keel en bij buikkrampen.

4. In Nederland worden er zo’n drie miljard rozen per jaar verhandeld.

5. Voor de professionele teelt van snijbloemen kan een rozenstruik zo’n zeven jaar in productie blijven. Toch bestaat de oudste rozenstruik alweer een stuk langer, wel 1000 jaar! Hij groeit tegen het kathedraal van Hildesheim in Duitsland. Zelfs nadat de kathedraal door de geallieerde gebombardeerd werd in 1945, bleef de struik gewoon groeien.