Inloggen
Terug naar overzicht

Noviflora blaast kamerplantenschap bij Zwitserse bouwmarkt nieuw leven in

Vanaf 2016 is Noviflora verantwoordelijk voor het kamerplantenschap bij 25 vestigingen van bouwmarktketen Jumbo in Zwitserland. Sinds die tijd is de omzet flink gestegen, maar belangrijker nog: de keten maakt ruim 15% meer winst op de verkoop van kamerplanten.

Accountmanager Hans Pullens: “Met ons concept en onze inzet hebben we de categorie nieuw leven ingeblazen. De verbetering was snel merkbaar en daardoor hebben ze er bij Jumbo nu ook weer plezier in.”

Het kamerplantenschap was lange tijd een ondergeschoven kindje bij de Zwitserse bouwmarktketen. De omzet stond niet in verhouding tot die van tuinplanten, de winkels besteedden er maar weinig aandacht aan. Jumbo dacht er zelfs over om het schap af te stoten. Totdat Noviflora in beeld kwam. Een pilot bij vijf winkels maakte snel duidelijk dat de Noviflora-aanpak dé oplossing was. Het bedrijf mocht voor alle 25 Jumbo-winkels het schapbeheer gaan uitvoeren. Hans: “We dachten mee over de look&feel van de presentatiemeubels, de banners en de informatiematerialen. Vervolgens brachten we systematiek, orde en regelmaat in het assortimentsbeheer. Wij stellen periodiek het assortiment samen en delen op basis van cijfers, inzicht en ervaring volumes toe aan de verschillende filialen.” 

Foto

Accountmanager Hans Pullens

Realtime inzicht

De ene winkel heeft 10 verkooptafels staan, de andere 20. Elke winkel krijgt precies uitgetekend welke planten op welke tafel moeten komen te staan. Elke plant heeft een barcode. Is er iets verkocht of in de uitverkoop gegaan, dan is dat door de koppeling met het kassascansysteem van de winkels meteen zichtbaar bij Noviflora. Hans ziet bijna realtime welke planten van welke tafels zijn verkocht, het voorraadbestand per winkel wordt daarop automatisch bijgewerkt. Elke week stuurt de accountmanager per mail een besteladvies, gebaseerd op wat er in en uit is gegaan de dagen ervoor. Binnen een paar uur geven de winkels daar hun akkoord op, eventueel met wat gewenste aanpassingen. Twee dagen later staan de planten in de winkel.

 

Wisselende thema’s 

Elke dag, elke periode kan Noviflora op afstand zien wat er gebeurt op de afdeling. Hans: “Op basis daarvan kunnen we het assortiment voor het jaar daarop nog weer beter samenstellen en kunnen we tussentijds steeds bijsturen.” Een kwart van het assortiment wisselt per seizoen, om het schap attractief te houden. Dat focust bijvoorbeeld op feestdagen als Valentijn en Pasen, of op thema’s als luchtzuivering. Elk thema blijft vijf tot zes weken staan. Een deel daarvan wordt aan het eind van de periode met korting verkocht om ruimte te creëren voor het volgende thema. Een maand voor de start van elk thema stellen we de folderactie samen, zodat we nog actueel kunnen schakelen.” 

 

Overvol schap leidt tot derving

Hans vindt het belangrijker dat het rendement van Jumbo is verbeterd dan dat de aantallen zijn opgevoerd. “We verkopen als een gentleman, als een echte partner. Met respect voor en handelend vanuit het winstoogpunt van de klant. Zomaar volumes stouwen om omzet te maken, daarmee ga je op een gegeven moment scheef. Want een overvol schap leidt geheid tot derving. Nu we juist afgepast leveren, is de derving met 15% verminderd. We durven nu ook margegaranties te geven, met gevaar voor boetes als we de beloftes niet nakomen. Dat doe je alleen als je zeker van je zaak bent.”

Het bloemen- en plantenschap - en dus ook category management - is bij bouwmarkten anders dan bij supermarkten. Bij supermarkten zijn bloemen en planten impulsartikelen, de aankoopfrequentie is er heel hoog, vooral van bloemen. Bij bouwmarkten neemt de consument een plant mee als verlengde van de woning, als een meubelstuk. Met andere overwegingen en op andere momenten. Bloemen komen er nauwelijks voor. Noviflora kent de verschillende segmenten in de diverse landen als geen ander en heeft voor elke keten een maatwerkaanpak.