Inloggen
Terug naar overzicht

Een winters rood wonder

De zomer is officieel voorbij. De dagen beginnen somber en grauw aan te voelen, en uit het raam kijken zal je niet bepaald opvrolijken met alle planten en bomen in hun vergaande glorie. Maar klassieke rode planten, zoals de Skimmia, zorgen ervoor dat er nog genoeg te zien is als je naar buiten kijkt.

Een Skimmia heeft twee opvallende kenmerken: leerachtige, groene bladeren en glanzende bessen. In de herfst verkleuren de bessen van groen naar helder rood. Gelukkig zijn vogels er niet zo dol op deze bessen, in tegenstelling tot die van andere besdragende planten. Dus in plaats van dat ze kaal worden geplukt, blijven ze lang aan de plant hangen en geven ze kleur aan de grijze herfstdagen.

Het volgende feit klinkt misschien als een fabel, maar het is dus echt waar: een vrouwelijke Skimmia heeft een mannelijke Skimmia nodig om bestuift te worden. Zorg er dus voor dat ze naast elkaar worden geplant. Maar hoe kom je erachter of de Skimmia die voor je staat een vrouwtje of een mannetje is? Als je goed kijkt, zie je bepaalde verschillen in de vorm van het mannetje: de bloemen hebben stampers en zijn bloei is iets forser. 

In het wild groeit de Skimmia in de bossen van China en andere delen van Aziƫ, zoals de Himalaya. Het soort dat wij kennen is echter ontstaan in een Nederlandse kas in 1838: een struik waarvan we alle vier de seizoenen kunnen genieten. Maar in de wintermaanden spelen ze vooral een dominante rol!

Dus fleur de sombere, grijze dagen op met ons assortiment Skimmia's.