Inloggen
Terug naar overzicht

Ga mee op reis met Dennis naar Kenia

Eind november bezocht onze Floral Hunter Dennis het prachtige Kenia. Hij is in vijf dagen het hele land doorgekruist en ging op bezoek bij twaalf bloemenkwekers, waarvan de meesten rozen telen. Soms was de reis nog een flinke uitdaging in een land met tropische regenbuien, onverharde wegen en wegen die opeens ophouden… Lees hieronder het reisverslag van Dennis.

“Ik begon mijn reis in de hoofdstad Nairobi, waar we direct in de auto stapten en helemaal omhoog reden naar Eldoret, waar we diverse kwekers bezochten. Vervolgens reden we naar Nanyuki, waar ik een uniek moment beleefde: ik stond namelijk op de evenaar. Toch een bijzonder idee dat je op het midden van de aarde staat. Daarna bezochten we het plaatsje Timau, dit is een van de hoogste punten van Kenia waar nog water aanwezig is om bloemen te kunnen kweken. Hier staan zoveel kassen dat het veel weg had van het Westland. Ons laatste bezoek was in Thika en om daar te komen, reden we een half uur langs velden vol met ananassen. Zoveel, het hield maar niet op! Naast bloemen, heb ik ook veel dieren gezien: van zebra’s en neushoorns tot apen en gazellen. Het blijft fascinerend om dieren in het wild te zien rondlopen.  

Ondanks dat Kenia een derdewereldland is, zag ik veel verbeteringen sinds mijn laatste bezoek vorig jaar. Niet alleen op gebied van infrastructuur (dat het vervoeren van bloemen gemakkelijker maakt), maar ook waren er veel nieuwe (plastic) kassen gebouwd en was er veel nieuw, jong personeel werkzaam in de kwekerijen. Ook zijn ze veel aan het experimenteren met nieuwe soorten bloemen en hebben ze creatieve oplossingen gevonden voor ingewikkelde problemen, zoals het opwekken van energie. Verder telen er veel kwekers naast bloemen ook nog groenten of fruit voor extra inkomsten. Zo kweekte een van de kwekers bijvoorbeeld ook avocado’s, die overigens heerlijk smaakten!  

Tijdens zo’n reis wordt het weer snel duidelijk waarom er nog altijd veel wordt geteeld in het buitenland: waar een kweker in Nederland jaarlijks 2 à 3 noviteiten op de markt brengt, introduceren ze er in Kenia één per maand. Ook is de kwaliteit van de bloemen fantastisch! Ze groeien hier namelijk nog in de volle grond, en daar zitten toch de meeste voedingsstoffen in. Kortom: het was weer een mooie en leerzame trip! Hopelijk komen er veel van deze prachtige noviteiten binnenkort onze kant op, zodat jullie deze ook kunnen bewonderen.”