Inloggen
Terug naar overzicht

Op het lichaam geschreven

Tatoeages zijn al duizenden jaren oud. Zelfs in de prehistorie liepen er al mensen rond met tatoeages en ook bij mummies van de oude Egyptenaren zijn versieringen op het lichaam gevonden. Vaak worden ze gebruikt als decoratie, maar ook vanwege geloofsovertuiging of ter identificatie.

Tegenwoordig zijn tattoos niet meer weg te denken uit het straatbeeld en wordt de liefde voor bloemen en planten ook steeds vaker vereeuwigd op het lichaam.

Een sieraad voor het lichaam
Bloemen en planten worden niet alleen regelmatig als inspiratiebron gebruikt voor kunst, maar ook in tatoeages zien we dit vaak terug. Van een subtiele lijnillustratie van een Monstera blad en een gedetailleerde lotusbloem tot een eenvoudig klavertje vier en een kleurrijke bloemen sleeve - alles is mogelijk in deze kunstvorm. Tattoos van bloemen en planten zijn populair, zeker ook omdat de organische vormen het menselijk lichaam perfect accentueren. Zo kan bijvoorbeeld een varenblad de lijnen van de ribben mooi volgen en een bloem de vorm van een bovenarm benadrukken. Er zijn oneindig veel opties om het lichaam mee te versieren.


Memoire

Tatoeages kunnen ook een bepaalde herinnering oproepen. Een plant of bloem die doet denken aan een persoon of gebeurtenis, waardoor iemand dit voor eeuwig met zich mee wil dragen. Zo werd er vroeger bij veel zeelieden een roos met een vaandel met daarin een naam getatoeƫerd, ter herinnering aan hun moeder of geliefde. Tegenwoordig is deze tatoeage nog steeds populair. Soms zijn er gebeurtenissen die je letterlijk wilt verbloemen en ook dat is mogelijk met een tattoo. Zo kunnen oude littekens worden versluierd door er een bloeiende versiering overheen te plaatsen. Maar ook de herinnering aan een dierbaar familielid kan reden zijn voor een tatoeage. Zo kan een orchidee je bijvoorbeeld doen denken aan je oma die deze planten altijd in het raamkozijn had staan. Een herinnering is iets persoonlijks, net zoals een tattoo dat kan zijn.

 

Fleurige symboliek
De symboliek achter een plant of bloem is voor veel mensen ook een reden om te kiezen voor een florale tattoo. Een soort van geheime boodschap, waarvan alleen jij weet wat de betekenis erachter is, zoals de plant of bloem die symbool staat voor je sterrenbeeld of geboortemaand. Of misschien heb je een tatoeage van een olijftak laten plaatsen, die symbool staat voor overwinning, om een lastige periode in je leven mee af te sluiten. Maar ook de tatoeage van een boom kan een betekenis bevatten. De bladeren die elk jaar van de boom vallen en weer opnieuw aangroeien, staan voor groei en wedergeboorte, wat de ups en downs van iemands leven kan symboliseren.

 

Tatoeages vormen levende kunstwerken waarmee je de liefde voor planten en bloemen op het lichaam kunt uitdrukken. Heb jij er ook een?