Inloggen
Terug naar overzicht

Maanfase tuinieren

Dat de maan invloed heeft op de stand van de zee, is een feit. Maar dat de hoogte van het grondwater en daardoor ook de groei van planten wordt bepaald door de stand van de maan, is nog een punt van discussie.

Want ondanks dat de ‘maanfase tuinieren-theorie’ al wordt gebruikt zolang de mens zijn eigen voedsel verbouwt en sommigen er nog steeds bij zweren, is het nooit wetenschappelijk bewezen. Toch zijn wij in deze theorie gedoken en hebben we uitgezocht hoe je het beste kunt tuinieren volgens de stand van de maan.

Nieuwe maan tot volle maan (aarde ademt uit) 
Tijdens deze periode wordt het grondwater naar het aardoppervlak getrokken en gaat de energie naar boven in de plant. Dit is hét moment om zaadjes en nieuw groen te planten en om bomen te enten. Ook is het de juiste tijd om te snoeien, aangezien de toename van het maanlicht de groei en het herstel van tuinplanten bevordert. Hierdoor zul je zien dat vooral tijdens deze dagen de tuin volop in bloei staat.

Volle maan
Tijdens volle maan is het beter om niets te doen, laat de planten op deze dag rusten. Eventueel kunnen medicinale planten en kruiden tijdens volle maan wel geplukt worden, dan zullen ze de meest krachtige werking hebben.

Volle maan tot nieuwe maan (aarde ademt in)
Op dit moment wordt het grondwater naar beneden getrokken en gaat de energie naar de wortels. Hierdoor is het de perfecte tijd om knolgewassen te poten, zoals aardappels, peen en uien. Ook kunnen groenteplanten en fruitbomen het beste in deze periode worden geoogst en gazons worden gemaaid. Snoei daarnaast overtollig gebladerte op deze dagen als je de groei wilt afremmen en vernietig ook het onkruid om er zeker van te zijn dat het niet terugkomt.

Nieuwe maan
Op de dag van de nieuwe maan is de tuin ook in een rustfase. Echter is er voor ons wel werk aan de winkel: verbeter de grond door meststoffen toe te voegen en te schoffelen. Hierdoor is de tuin weer klaar voor de volgende fase en kunnen de planten optimaal energie in zich opnemen.

Hoewel de maanfase tuinieren-theorie niet is bewezen, kan het geen kwaad om het een kans te geven. Wie weet, heeft de maan wel meer invloed op de aarde dan we denken.