Inloggen
Terug naar overzicht

Ontmoet me onder de maretak

De maretak is onmisbaar in veel kerstliedjes en kerstscènes in films. Zowel Harry Potter van de bekende filmreeks, als Patrick Bateman in American Psycho scoren een goede smakkerd op het filmdoek dankzij deze plant.

Maar vergeet ook Justin Bieber niet, die een kerstnummer uitbracht, waarin hij zingt dat hij onder de maretak staat te wachten op zijn geliefde. De traditie van de maretak is al eeuwenoud, maar hoe is deze eigenlijk ontstaan?

In Victoriaans Engeland waren er veel regels omtrent daten, waardoor het voor jonge stellen lastig was om een relatie op te bouwen. Maar door de traditie van de maretak werd het makkelijker gemaakt voor een heer om een dame het hof te maken. Tijdens de kerstperiode werd de top van een boom opgehangen aan het plafond als herinnering aan de Heilige Drie-eenheid. Het was gebruikelijk om hieronder kusjes en omhelzingen uit te delen. Na verloop van tijd veranderde deze decoratie in een hoepel of bol die werd versierd met takken, kruiden, fruit, linten, kaarsen en natuurlijk de maretak! Deze versiering was een vrijbrief voor jonge stellen om elkaar toch te mogen kussen en dit werd dan ook regelmatig gedaan. Uiteindelijk veranderde ook deze decoratie weer naar de gebonden maretakken zoals we het vandaag de dag kennen. Het liefst werd er toendertijd gekozen voor takken met zo veel mogelijk bessen, want elke bes die werd geplukt, betekende een kus aan je geliefde.

Tegenwoordig houden we ons niet meer zo strikt aan dit ritueel, maar romantische scènes in films herinneren ons hier toch altijd weer aan. Wat ons betreft is het tijd om deze traditie weer nieuw leven in te blazen, dus waar hang jij de maretak dit jaar op?